Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
Глас нормалности против лажи и клевете
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА, НЕБОЈШа ЗЕЛЕНОВИЋ ПОСЛЕ ПОСЕТЕ ПЕЋИ

Глас нормалности против лажи и клевете

“Не могу да се помирим са чињеницом да нас оптуже да смо издајници. Апсолутна је лаж да је у Пећи потписан било какав документ и да су размењивани неки документи. Град Пећ ће финансирати, а Шабац помоћи, производњу јагода у српском селу Гораждевац”
Посета граду Пећи није била никаква тајна посета. Са свим актима града који водим као и председник Скупштине Немања Пајић упозната су сва тела у Влади Србије, сви страни партнери који то финансирају и нема места нити се смеју даље преносити лажи, клевете и неистине – изјавио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић после посете Пећи у оквиру реализације Пројекта Сид.
Градоначелник и председник Скупштине града Немања Пајић протеклих дана су боравили у Пећи на позив тамошњег градоначелника Газмента Мухађерија, а ову посету су представници Српске напредне стране у Шапцу, али и прорежимски медији, дочекали на нож. Зеленовић и Пајић су, између осталог, проглашени за издајнике због ове посете.
- Не могу да се помирим са чињеницом да нас оптуже да смо издајници. То је драмтично опасна ствар у ситуацији у којој се ми данас налазимо. Страшно је да режимски медији као што су Пинк, Информер и Ало преносе лажне вести, и да људи који су представници ових наших грађана у парламенту Србије на онакав начин вређају људе који живе у Пећи или биле где друго, па и нас. Тај ниво комуникације и свега осталог немам снаге ни да коментаришем. Испод је сваке границе пристојног понашања, границе укуса. То је, међутим, садашњост у којој ми живимо – истакао је Зеленовић.
Њему су шабачки напредњаци замерили што је састанак организован у сали где се налазила застава тзв. државе Косово.
- Ми смо састанак обавили у просторијама где су нас домаћини позвали – у Скупштини града Пећи и код градоначелника Пећи. То су легитимно изабрани ограни на локалним изборима са Косова, на истим оним локалним изборима на којима су учествовали и Срби на Косову. Срби су створили те органе, а на изборе их је позвао председник Србије Александар Вучић и то објавио као велики успех Владе Србије и њега самог. Не знам да ли се сећате оних повика Марка Ђурића, директора Канцеларије за Косово и Метохију – „Ацо Србине, Ацо Србине“! То је било тад када су били локални избори. Ти људи који воде град Пећ су легитимно изабрани на тим изборима – нагласио је Зеленовић.
Градоначелник је подсетио да су косовској влади подршку дали управо посланици Српске листе.
Према његови речима, апсолутна је лаж да је у Пећи потписан било какав документ и да су размењивани неки документи.
- То се није десило. И то је још једна у низу лажи које лансира СНС, неспобњаковићи у њиховим редовима овде у Шапцу. Шест година покушавају да блате овај град. Покушавали су да објасне да смо ми пропали, испоставило се да смо пример добре праксе. Објашњавали су да смо упропастили буџет града Шапца, а онда када дођете у банку да узмете кредит добијете бољу камату него држава. Онда су објашњавали да сам ја проневерио неки новац, да је овде неко нешто покрао, а онда стигне пресуда од Суда. Не верујем да ће те лажи престати, пошто СНС у Шапцу и њихови представници немају ама баш никакву политику, а лажи, увреде и клевете никада нису били добра политика, нити могу било коме и било шта добро да донесу – рекао је градоначелник.
Град Шабац је део регионалне, не прекограничне сарадње, који се зове Сид – подршка у развоју образовања и запошљавања. То је једна од најважнијих тема са којима, како је рекао Зеленовић, треба да се баве све јавне власти у овом региону у којем ми живимо.
-Ово је пројекат који је настао на основу међудржавног споразума између влада Аустрије и Србије још 2009. године. Сам пројекат је организован тако и почео је 20. априла 2017. године када се град Шабац прикључио пројекту. Том приликом је уприличена и конференција за штампу у Шапцу и том скупу су присуствовали градоначелник, председник Скупштине града, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе у време када је Ана Брнабић била министарка – Ивана Бошњака, његова екселенција господин Јоханес Ајгнер и представници аустријске Развојне агенције. Учествовали су и представици Пећи.
Пројекат финансира Влада Аустрије у којем Шабац учествује заједно са другим партнерима. Из Србије у овом пројекту учествују и Апатин, Кула, Сурдулица и Владичин Хан. Учествују и градови из Албаније и са Косова.
Шабац је као град, који је већ имао одређене резултате, предложен да покаже како је успео да то урадимо.
Истовремено ми желимо, рекао је Зеленовић, да учимо и шта су достигнућа других градова и општина, па посећујемо друге градове у региону – Славонски Брод, Бијељину, посетили смо и Пећ, а неки наши представници су, кроз овај пројекат, посетили Естонију и Финску.
Зеленовић је нагласио да су у Пећи наишли на дивно гостопримство, да су људи били крајње коректни, да су се понашали као добри домаћини.
- Заједно са њима смо посетили Пећку патријаршију, Митрополију, основну школу и гимназију „Свети Сава“ у Гораждевцу, Месну заједницу и радио у Гораждевцу. Сва ова места посета се финансирају из буџета града Пећи. Тамо се дешава живот. И то је оно што ми снажно подржавамо.
Из ових контаката се појавила и идеја о развоју пољопривреде и туризма, где ће се управо у Гораждевцу реализовати све оно што је град Шабац урадио када је реч о поспешивању производење јагоде и система за наводњавање.
- Ми ћемо им помоћи, а град Пећ финансирати да Срби који живе тамо почну да саде јагоду и да почну да зарађују на исти начин на који то раде и наши призвођачи у Шапцу. Ако буду производили јагоду, зарађиваће више, а ако зарађују више – живеће боље. Онда ће одлучити да остану да живе тамо, а ја верујем да нам је свима то циљ. Желим да верујем да је то циљ Владе Србије и ми ћемо се за то борити. То су практичне животне теме. Када рашчистите неважне теме, остаје живот којим морамо да се бавимо сваки дан. Морамо да омогућимо људима да почну да зарађују и на Косову, првенствено водећи рачуна о Србима који тамо треба да остану да живе – поручио је први човек града Шапца.
На питање да ли су морали да иду у Пећ, Зеленовић је одговорио да је сигуран да прво морамо да будемо нормални.
- Апелујуем да будемо нормални и да са том нормалношћу можемо да урадимо неке конкретне ствари, јер смо јако повезани – закључио је градоначелник.
Нема тајни
- Са овим пројектом су сви упознати, и нема никакве тајне. Влада Србије, влада Аустрије и сви остали органи са којима сарађује држава Србија у оквиру Устава и закона, знају за овај пројекат. Ми смо пример осталим општинама да формирају своја партнерства за запошљавање тамо где људи живе. Кроз овај пројекат, Шабац ће добити прилику да развије своју стратегију људских расурса. Сматрамо да је то веома важно, да треба да се бавимо младим људима, запошљавањем на начин на који то захтева данашње време – поручио је Зеленовић.

Позив стигао од градоначелника Пећи
- Позив из града Пећи је стигао од градоначелника Пећи . Градоначелник Пећи није тамо неки, како кажу представници СНС, Газмет. Човек се зове Газмент Мухађери и победио је на непосредним локлним избпорима. Позвани смо да видимо какви су њихови планови, да видимо шта су они постигли, и могу да кажем да имају одличан тренинг центар у којем се млади људи који су завршили школе, а немају додатна знања додатно обуче и одмах запошљавају. И ми ћемо такав центар имати у Шапцу – рекао је градоначелник.

Посета у оквиру пројекта СИД
У оквиру регионалног СЕЕД пројекта (подршка развоју образовања и запошљавања), делегација града Шапца боравила у Пећи. После састанка са партнерима у пројекту, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Немања Пајић посетили су Пећку патријаршију, којој су, у име града Шапца, уручили скромну донацију – књиге и лаптоп. Уз Пећку патријаршију, делегација града Шапца посетила је православну цркву у Пећи, као и српско село Гораждевац, чијим су школама такође уручени поклони. Градоначелник Пећи Газмед Мухаксхери организовао је пријем за госте из Шапца, као и председник Скупштине општине Пећ Ислам Хусај.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa