Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
Традиција преживела пробу времена
ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА ШАПЦА У ПОСЕТИ БРАТСКОМ КРАЛУПИЈУ НА ВЛТАВИ

Традиција преживела пробу времена

Делегација града Шапца боравила је у посети Кралупију на Влтави у Чешкој Републици од 6. до 10. јуна. Овај град, који се налази на око 30 км од Прага, главног града Чешке Републике и на нешто мање од 1000 км од Шапца, шабачки је град побратим од 2006. године.
Лепа традиција између два града, осим што је преживела пробу времена, представља и добар залог за будућност, с обзиром и на историјске везе које је наш град у прошлости имао са овим блиским и пријатељским словенским народом. Да подсетимо, бројни учени људи са ових простора (Чешке и Словачке) оставили су у животу нашег града,али и народа видљиви траг: Роберт Толингер, Томаш Масарик, Јан Шеба, Јанко Шафарик, Владислав Тителбах, Павел Јосеф Шафарик, Константин Јозеф Јиречек и други. Некима су се Шапчани и одужили наденувши имена улица по њима (Масарикова, Роберта Толингера). Такође, у самом центру нашег града налази се и споменик Три ордена, чији један део представља реплику ордена Ратни крст Чехословачке 1914 – 1918 (чехословачки Бели орао) који је наш град добио од Чехословачке Републике 1925. године. Свеукупно, уз прилично разумљивост два језика, чешког и српског, који су настали на заједничкој основи словенског језика, као и сличност топонима у Србији и Чешкој (поред Кралупија се налази место Ужице нпр), чини се као сигуран и чврст темељ за наставак добре сарадње.
Ове године, у искрено пријатељство између два града, уверили су се представници делегације града Шапца коју су чинили заменик градоначелника Душан Костадиновић, члан Градског већа Славиша Костадиновић и саветник за послове културе у Градској управи града Шапца Дејан Живановић. Они су присуствовали обележавању Дана Кралупија на Влатви, који су кроз више различитих културних, спортских и образовних манифестација трајали од 6. до 10. јуна. Том приликом, делегацију нашег града, примио је градоначелник Кралупија Петр Холечек.
Он је истакао задовољство што је делагација Шапца и ове године присутна у Кралупију и најавио узвратну посету нашем граду већ у јулу ове године. Разменивши пригодне поклоне са домаћинима, заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић, истакао је значај и корист од ових односа, у циљу размене искустава и примера добрих пракси између наших градова. Том приликом, нагласио је да Чешка Република и њене локалне самоуправе могу да буду одличан модел локалне самоуправе којем град Шабац тежи и од којих може доста да се научи.
Вреди истаћи да је осим делагације града Шапца, у оквиру Дана Кралупија на Влатви, било присутно још четири делагације братских и партнерских градова. Били су ту највиши представници градова Хенигсдорф (Немачка), Комарно (Словачка), Храдек на Ниси (Чешка Република) и Срода Вјелкополска (Пољска). Заједно, делегације су посетиле Сенат парламента Чешке Републике у Прагу и чувени замак Нелахозевес, поред ког истоименог места је рођен познати чешки композотор Антоњин Дворжак.
Била је ово одлична прилика да се размене искуства и знања у различитим областима људског деловања. Свеукупно, добра пракса која доприноси упознавању различитости и ствара нове везе међу народима Европе, а коју снажно подржава и град Шабац тежећи да буде активан учесник у том процесу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa