Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
СРЦЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ
У БОГАТИЋУ ШАБАЧКИ “КАРИТАС” ОТВОРИО “АВЛИЈУ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

СРЦЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

“Циљ оваквих пројеката је да се овим људима пружи алтернатива инситутуционалном збрињавању. Желимо да покренемо и ојачамо ове услуге тако да буду у складу са потребама људи који не добијају подршку у својој локалној заједници и не могу да живе у својим породицама”, рекао је Мирољуб Николић, директор “Каритаса” Шабац
У Богатићу је прошлог понедељка отворен дневни боравак и објекат становања уз подршку за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама. Овим су покренуте три нове услуге социјалне заштите: дневни боравак, становање уз подршку и помоћ у кући.
Пројекат “Унапређење и развој услуга у заједници за особе са менталним и интелектуалним потешкоћама у Мачванском округу” финансиран је, највећим делом, од стране Европске уније, а спровео га је “Каритас” Шабац, у сарадњи са Општином Богатић, Градом Шапцом, Конзорцијумом социјалних кооператива (ЦОСМ) из Италије и „Каритасом“ Италија. Вредност пројекта је око 213.500 евра и траје две године.
Пре неколико година у Шапцу је отворен дневни боравак “Света Софија” што се показало изузетно успешно. Следећи пример добре праксе Мачва је добила своју “Авлију одрживог развоја”.
Шабачки “Каритас” је двориште раније купио од породице Берић која је овде живела дуже од два века. Дневни боравак добио је име “Свети Јован”, по слави Берића, као и по италијанској болници која је настала деинституционализацијом приликом реформе заштите менталног здравља.
Реализацијом овог пројекта створени су услови за боравак 40 особа у овом простору. На имању се налази повртњак, радионица и кухиња где ће они радити и активно проводити време у боравку.
-Циљ оваквих пројеката је да се овим људима пружи алтернатива инситутуционалном збрињавању. Желимо да покренемо и ојачамо ове услуге тако да буду у складу са потребама људи који не добијају подршку у својој локалној заједници и не могу да живе у својим породицама. Ми знамо да је живот у заједници могућ и без великих институција. Један конкретан пример је “Света Софија” где смо видели колико таква услуга помаже овим људима, рекао је Мирољуб Николић, директор “Каритаса” Шабац.
Николић се захвалио свима који су подржали ову идеју, што лепим речима, што радом, а многи и озбиљним материјалним средствима. Навео је да деинтитуционализација у Србији почиње од 2000. године и да је постала жеља, али и императив у нашем друштву.
-Ово је битно због приближавања ЕУ и одређених стандарда које треба да задовољимо. Верујем да је то важно и због наших људских порива да људима којима је потребна друштвено организована подршка, ту подршку пружимо на најбољи могући начин. Ми не само да причамо о социјалном предузетништву него доста тога и конкретно радимо. Поред услуга социјалне заштите на овом имању обављаће се примарна и секундарна пољопривредна активност, као и угоститељске. Богатић је данас срце социјалне заштите у Републици Србији, истакао је Николић.
„Каритас“ и Општина Богатић већ неколико година успешно сарађују. Председник Општине Ненад Бесеровац обећао је да ће Каритасу на оваквим и сличним пројектима увек помагати. Општина Богатић била је партенер на овом пројекту, што је био и један од услова за његову реализацију.
-Мислим да је пружена рука коју су добили од Општине Богатић утицала на то да се баш код нас оформи ово имање. Мени ово изгледа као бајка, јер се сећам како је ово двориште изгледало пре него што је Каритас ту дошао. Знам да ће корисници овог имања имати много квалитетнији живот него што су га имали до сада. Данас је брига о социјално угроженом становништву које има менталне проблеме заиста велики друштвени изазов и зато је немерљив значај овог пројекта. Ово је изузетан дан за Општину Богатић и надам се да ћемо све стандардне и нестандардне услуге социјалне заштите заједно са Каритасом и у наредно периоду остварити, рекао је Бесеровац и додао да је ово један од ретких дана када му импонује да буде носилац јавне функције, јер му то омогућава учешће у оваквим догађајима.
Бесеровац је посебно похвалио залагање директора „Каритаса“ Мирољуба Николића и истакао да су људи са таквом жељом, вољом и енергијом потребни Србији.
Отварању дневног боравка присуствовао је и Станислав Хочевар, београдски надбискуп и председник “Каритаса” Србија, који је и благословио објекат. Хочевар је рекао да Балкан више не сме да буде реч која асоцира на нешто пежоративно, него да мора да постане балкон Европе, а да се у Богатићу видело да је то могуће.
-Питао сам се зашто се ово место зове Богатић и сада видим да је овај крај стварно богат, не само природним ресурсима, него и јако добрим људима. Надам се да ће се овде промовисати мир, разумевање помирење, сарадња. То је синергија која је потребна, а „Каритас“ је у служби интегралне личности. Човек није само тело, није само разум и није само душа. Ова три заједно заслужују сву нашу пажњу и Каритас се увек брине за читаву људску димензију, рекао је Хочевар.
Врпцу су, уз Хочевара, Николића и Бесеровца свечано пресекли и гости из Италије Михаела Вогриг и Даниеле Бомбарди. Пројекат је реализован у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а подржан је и од стране Министарства финсија.
Вредно искуство
Италијана
Отварању дневног боравка присуствовали су и представници италијанског Каритаса и Конзорцијума социјалних кооператива. Италијани имају искуства са неинституционалним смештајем људи са менатлним сметњама дуже од 50 година. Своја искуства пренели су и овде.
-Ове године сви ми симболично обележавамо Закон 180, којим је донета одлука да се затворе све психијатријксе болнице у Италији и да људи, иако имају најтеже психичке проблеме могу да живе у својим заједницама и својим домовима. После 40 година и револуције коју је донео др Франко Базаља ми имамо ту срећу да је овде са нама др Пауло Сера, један од његових најближих сарадника. Такође, директорка ЦОСМ Михаела Вогриг своју каријеру је започела базирајући се на овом искуству, навео је Мирољуб Николић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa