Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
Непријатељ вреба иза сваког угла
ДА ЛИ ЈЕ У СРБИЈИ НА ДЕЛУ
СПЕЦИЈАЛНИ РАТ ПРОТИВ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА

Непријатељ вреба иза сваког угла

Власт у Србији апсолутно нетолерантна за било какво деловање опозиције. Опозиција крива за све проблеме у земљи. Огроман број грађана Србије, тако, верује да је Саша Јанковић убица, Драган Ђилас највећи лопов, а Вук Јеремић на челу међународне банде лопова
Протест због поскупљења горива, ниске цене малина, информација о нездравој води за пиће у Београду, нестанак новинара Стефана Цветковића, али и протести у Македонији због постизања споразума са Грчком у вези са именом, за представнике власти у Србији представљају озбиљан вид специјалног рата против Александра Вучића.
За власт која је нултно толерантна за било какав, па чак и појавни облик, деловања опозиције у Србији сваки став изнесен у јавности је више него атак на ту исту власт. Нико нормалан, а ваљда их има и у опозицији, не размишља о томе да обори са власти некога ко има више од 50 одсто гласова изашлих на изборе у овом тренутку на улици, макар то силно желео, јер је то немогуће учинити због цене горива. Није Србија ни Јапан, па да због кашњења возова министар саобраћаја поднесе оставку, а ни Румунија да због пожара у дискотеци падне Влада. Оно што забрињава је додатна мобилизација већ мобилисаног гласачког тела Српске напредне странке у нове „бојевне“ јединице спремне да реагују на сваки миг вође, или његових посилних.
Свуда на свету постоји опозиција, свуда јој је циљ да критикује власт, те да се те исте власти дочепа. Само је код нас, и шест година после промене власти, она крива за све проблеме у нашој земљи.
Зашто би протест против поскупљења горива у Србији био део специјалног рата против Александра Вучића? Да ли нам је гориво скупо – јесте. Ако се упореди цена горива са просечним примањима, грађани Србије плаћају највишу цену горива у Европи. Примера ради, у Немачкој се за просечну плату може купити 2.414 литара дизела, а у Србији свега 349 литара. У Немачкој је гориво скупље него у Србији, у просеку за 20 евроценти. И још нешто, у праву је председник Вучић да је гориво скупље у неких двадесет земаља у Европи, али је само код нас, и у Црној Гори, из неког разлога, дизел скупљи од бензина. Зашто грађани Србије не би протестовали због ових показатеља? Па, шта иако затворе неку саобраћајницу. Свака власт је имала проблеме са протестима. Само ове протесте организује и спроводе „политички лудаци“, „лопови“, „страни плаћеници“. Нисмо сви изгубили памћење и добро се сећамо како је СНС, када је била у опозицији, подржавала сваки протест који је био уперен против тадашњих власти. И опозиција има право да организује протесте, мада их у овом случају баш и није организовала, али то је друга прича.
За власт која има огромно поверење народа, носиоци највиших функција, утисак је, много времена прововоде на друштвеним мрежама и непотребно анализирају Твитер и Фејсбук. Дају на значају људима који су небитни. Ако неко на друштвеним мрежама објави да је вода у Београду отрована и нездрава за пиће, власт би требало да ухапси те који шире лажне информације, а не да фарба ратничке боје и спрема хајку на људе који са тим глупостима немају ништа. Богу хвала па су ухапшене особе које су то објавиле на друштвеним мрежама.
Али ништа није предузето против Владимира Ђукановића, народног посланика Српске напредне странке, који је уживо из студија Коперникус телевизије, говорио о томе да би лично тукао све оне који протестују због високе цене горива, и то би их тукао тако да би се „упишали од батина“. То је за њих нормална реакција некога кога је погодио специјалан рат против Вучића. Исто је тако нормална реакција, такорећи људска, била и она, младе перјанице СНС из Кикинде Миленка Јованова, по којој је жена Вука Јеремића вођа нарко клана.
Утисак је да је гласноговрницима СНС све дозвољено, а овима другима је боље да држе језик за зубима. У ову причу се сада увлачи и Македонија. Српска власт зна да су присталице опозиције у Македонији у праву што протестују против власти које су постигле историски споразум са Грчком око имена државе. У историји дипломатије и политике важи једно правило – најбољи су они резултати којима су незадовољне обе стране. То би требало да значи да је решење добро. Није ли управо то чему стреми наше руководство у преговорима са Косовом – да обе стране нешто добију и изгубе. Ако би се такво решење десило, онда би обе стране подједнако биле незадовољне, а не само једна. Ако је пратити напредњачку аналогију, нису ли демонстрације у Македонији рушилачке и део специјалног рата против премијера Зорана Зајева „који натчовечанским напорима покушава да реши вишегодишњи спор између Скопља и Атине“. Не, за напредњаке је Зајев „страни плаћеник, НАТО слуга, сарадник шиптарских терориста и центар за рушење легалне власти у Србији“.
И овакве мантре се нонстоп пласирају на медијском небу Србије које је у огромном делу под контролом Александра Вучића. Огроман број грађана Србије, тако, верује да је Саша Јанковић убица, Драган Ђилас највећи лопов, а Јеремић на челу међународне банде лопова. Ако је све то тачно, логично је питање зашто они нису ухапшени и процесуирани. Уместо тога, у Србији су почели да се организују скупови подршке Александру Вучићу коме је“сада и у овом тренутку неопходна подршка како би издржаао све притиске којима је изложен и који имају за циљ да ослабе позицију Србије у одлучним тренуцима када се решава косовски чвор“. Звучи познато? Као у Слобино време.
Председник = тужилац
Када је реч о новинару Стефану Цветковић, пре свега – најважније је да је жив и здрав. Усталасала се јавна сцена у Србији и шире. Надамо се да ће надлежни органи да ураде свој део посла, али да ли је посао председника државе да организује конференцију за медије саопштава детаље истраге. Зар није то посао државног тужиоца? У друштву у којем имамо апсолутну доминацију једног човека и једне странке, сасвим је нормално да тај човек буде и тужилац, и градоначелник, и председник Владе, и председник Месне заједнице у Мајуру.

У Немачкој се за просечну плату може купити 2.414 литара дизела, а у Србији свега 349 литара

Опозиција
на Твитеру
Занимљив детаљ, који на неки начин описује стање у нашој професији, десио се на једној од конференција за медије Александра Вучића. Једна од колегиница, која је у више него присном вербалном контакту са нашим председником који је ословљава са „Ранка“, рекла је да једва чека да види шта ће опозиција да каже на Твитеру поводом успешних резултата када је реч о економији у нашој земљи. Па, ваљда би опозиција нешто требало да каже у јавности путем медија, ваљда ако је занима став опозиције треба да их позове и објави њихову реакцију, став, за било какву опозициону реакцију.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa