Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
Сани Оптик

Прилагодите се животу са слушним апаратом

Током периода привикавања носите стално слушни апарат! Само тако постаће део вас и само тако ћете се навићи на ношење и слушање различитих звукова - пише Данијела Радовановић, дипломирани дефектолог – сурдоаудиолог
Уз помоћ слушног апарата схватићете да су у вашем животу неопходна одређена прилагођавања. Не треба да будете забринути због тога! Будите стрпљиви и истрајни, а наши савети помоћи ће вам да уживате у слушању без икаквих ограничења. Важно је да знате да нисте сами! Сани Оптик вас саветује и помаже вам у процесу прилагођавања на слушни апарат. Велики број људи у свету има слушно оштећење. Веровали или не, али сваке године више од осам милиона слушних апарата подеси се према потребама нових корисника. Данашњи слушни апарати заправо су читави комуникациони системи. Доступни су у различитим облицима, бојама и величинама. Технолошка разноврсност савремених слушних апарата охрабрује кориснике да пронађу индивидуално решење најбоље баш за њихов тип оштећења слуха. Ево неколико основних правила за успешну адаптацију на слушне апарате.
Прво правило је да треба прилагодити јачину звука ситуацији. Савремени апарати могу аутоматски да бирају оптимални ниво јачине кад су укључени, и то је драгоцена помоћ.
Немојте се трудити да разумете тихе гласове, посебно ако су још и удаљени. Ако апарат има могућност корекције јачине, немојте га претерано појачавати, јер ћете на тај начин изобличити гласове.
Слушни апарат треба да постане ваш саставни део. То ће се десити током периода привикавања, али само ако апарат будете стално носили.
Дајте себи времена за откривање свих могућности новог апарата, навикните се на ношење слушног апарата и слушање различитих звукова. У почетку то може и да вас мало замара. Али морате бити доследни и истрајни у ношењу слушног апарата. Временом ће вам бити лакше.
САВРЕМЕНИ СЛУШНИ АПАРАТИ ЗАПРАВО СУ МИНИЈАТУРНИ КОМУНИКАЦИОНИ СИСТЕМИ. НОВА ТЕХНОЛОГИЈА ОХРАБРУЈЕ КОРИСНИКЕ ДА ПРОНАЂУ НАЈБОЉЕ ИНДИВИДУАЛНО РЕШЕЊЕ И НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ ЗА СВАКИ ТИП ОШТЕЋЕЊА СЛУХА
Ако се деси да се уморите од ношења апарата, скините га, одморите се мало, али потрудите се да га брзо вратите, чим предахнете.
Слушни апарат помоћи ће вам да боље чујете и у буци и у тишини. Најважније је да научите пажљиво да слушате. Чак и људи са савршеним слухом морају да се концентришу на оно што желе да чују, морају да потискују споредне звукове.
Научите да се суочавате с потешкоћама у слушању и то тако што ћете учествовати у разговору, посећивати јавна места, слушати радио и ТВ, користити редовно телефон.
Знајте да и људи с добрим слухом имају потешкоће у разумевању говора у одређеним ситуацијама. На пример, кад више људи говори углас, није лако разазнати шта ко прича.
Свет је бучно место у коме и особе с уредним слухом некад морају да потисну буку и да се концентришу на оно што желе да чују.
Ваш слушни апарат помоћи ће вам да поново чујете бројне звукове које сте можда заборавили, као гужвање папира, цвркут птица, дечји смех...
Успешно прилагођавање на слушни апарат у периоду адаптације основ је будућег квалитета слушања. Кад једном научите да правилно слушате преко слушног апарата, моћи ћете да искористите све предности које апарат нуди.
У периоду адаптације, породица, пријатељи и колеге имају битну улогу, могу да допринесу томе да се корисник брже и боље прилагоди на слушни апарат.

ПР

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa