Инфо

21. јун 2018.21. јун 2018.
ПРИЗНАЊА ЗА ХУМАНОСТ
СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАШТВА ОБЕЛЕЖЕН И У КОЦЕЉЕВИ

ПРИЗНАЊА ЗА ХУМАНОСТ

Поводом Међународног дана давалаца прошлог четвртка у Коцељеви уручена су појединачна признања за 10, 20 и 35 пута дату крв. Том приликом укупно је додељено 41 признање а међу добитницима био је Раде Јовановић из Свилеуве који је награђен за 35 пута дату крв.
–Већ са 18 година сам први пут дао крв. Били смо млади а акције су биле један од начина да путујемо и дружимо се. Добро је за организам да се буде давалац крви. Нисам у потпуности задовољан односом друштва према даваоцима крви, мада је мој мотив за давалаштво хуманост и жеља да се помогне другима- изјавио је Раде.
За исти број давања признање је уручено и мештанину Дружетића, Гојку Станојловићу, који се се давалаштвом први пут сусрео у војсци, пре 32 године.
–Активни давалац сам постао након што је крв затребала мом оцу. Тада су за њега дали они који га нису ни познавали па сам одлучио да и ја то чиним за друге. Дајем крв само из хуманих разлога, а повластице ме уопште не занимају - истиче овај хуманиста. Тридесетједногодишњи Ненад Цветановић из Коцељеве своју хуманост показао је већ 20 пута.
–Први пут сам крв дао у средњој школи. Као и већини средњошколаца мотив је био добијање слободних дана. Међутим, касније сам наставио и то чиним бар три пута годишње, а некада и четири. Једноставно сам желео да будем хуман- поручује Ненад.
Ове године први пут додељена су и колективна признања. Плакету “Широко срце” у категорији месних заједница добило је село Зукве које је у прошлој години имало највећи проценат обухваћености грађана у области добровољног давалаштва. Ово признање припало је и Општини Коцељева. Најхуманији у категорији удружења грађана био је ФК “Војвода Степа” Драгиње.
–Веома сам поносан на своје играче који су се одазвали у великом броју на акције добровољног давалаштва крви. Неке је требало мало мотивисати на овај корак, док су неки већ били даваоци. Од 32 члана клуба њих 12 су даваоци- рекао је Ненад Ранковић, председник овог клуба.
У коцељевачкој средњој школи 35 одсто ученика старијих од 18 година су бар једном били добровољни даваоци што је око трећине пунолетних средњошколаца. То је био довољан разлог да плакета буде додељена овој образовној установи у конкуренцији школа.
–Трудили смо се да помогнемо у свим приликама. Важно је да постоји воља ученика да буду хумани али и воља запослених да их усмере на то- сматра директор Верољуб Матић.
На подручју ове општине, према евиденцији Црвеног крста, тренутно има 610 активних давалаца због чега су у овој хуманитарној организацији изузетно задовољни.

В. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa