Инфо

31. март 2011.31. мар 2011.
ШАБАЧКЕ ПРИЧЕ - ЦВЕТИН ГАЈИЋ

НЕГУЈЕ ДУХ ГРАДА

О Шапцу и Шапчанима, његовим улицама и институцијама, прошлости и садашњости, кафанама и боемима, корзоу и игранкама, Дудари и Сави, фудбалу и рукомету... причају људи који су део своје душе уградили у мозаик калдрме ове вароши ( 9 )
Као дете је са мајком дошао из Јаловика у Шабац и постајао део ове вароши о којој данас зна много и често занимљивом причом евоцира успомене на дане прошле и године које полако бледе и у сећањима најупорнијих Шапчана. Каже да је после основне школе уписао “шегртски факултет“, учио је за машинбравара и почео рад у Електролизи цинка фабике “Зорке“. Тада је почео да се бави и гимнастиком у “Партизану“ а потом кајакаштвом на Сави, на којој је у кануу извеслао неколике медаље којима се данас поноси. Цветин Гајић, човек који се много чиме бавио, неговао шабачки дух и у својој средини и другде, али и остао веран вароши која је део њега. Не живи у прошлости али и не заборавља време за које каже “ били смо сиромашни али били смо срећни“.
Цветинова радна прича води га из “Зорке“ у Ватрогасну јединицу где је провео неколико година, потом после доквалификације за руковаоца парним котловима враћа се у “Зорку“ у “Контакт један“ где је провео највише година и одакле је отишао у пензију са 38 година стажа, од којих је 35 радио у сменама. Сматра да га је тај сменски рад удаљио од музике коју је неизмерно веолео и сада јој је посвећен.
- Све школе су тада имале свој оркестар. Празник за очи и уши је био када једна школа спрема програм да га прикаже другој. У то време људи су се поштовали, волели, није било злобе и ако је неко други лепше обучен, ако је неко богатији... ми нисмо знали шта је пакост. Сви смо се познавали. Игранке у школама биле су незаборавне, па у Дому омладине и у “Партизану“ - сетно се сећа Цветин Гајић времена младости у којој су постојале и матине игранке од четири поподне, јер вечерњи касни сати нису баш били примерени младима по схавтању старијих који су се уважавали.
Као већини младих тог времена корзо је представљало посебну разоноду али и остало драга успомена. Сећа се Цвеја и озбиљне и неозбиљне стране односно дела улице где су шетали млади и друге, где су такође шетали њихови родитељи.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa