Инфо

31. март 2011.31. мар 2011.
ИСТРАЖИВАЊА

ВОДА ДОБРА, АЛИ...

Нажалост, то се не може рећи за воде из индивидуалних бунара, или оних који се налазе у доњем току реке Саве у нашој општини. Иако спадамо у подручје са великим и квалитетним воденим ресурсима, то не значи да имамо добру перспективу
Поводом светског дана вода Шабачки еколошки покрет је прошле недеље организовао јавну трибину на тему: Какву воду пијемо?
Председник Покрета Трифун Дробњак је у уводној речи истакао да су овај дан увеле Уједињене нације пре 18 година, да би указале на значај очувања водених ресурса, пре свега пијаће воде, која је угожена неодговним деловањем људског рода. Чињеница је, да је овај ресурс неједнако на нашој планети распоређен и да је чак милијарду и двеста милона становника угрожено услед недостатка и недовољног квалитета воде. Од укупне воде на планети,само 3% је теоријски за употребу,а у пракси мање од 1%.
Уводничар, др Игор Драгићевић специјалиста медицине рада из Завода за јавно здравље је истакао,да је екстерном анализом воде из шабачког водовада утврђено да је квалитет воде коју ми пијемо на високом нивоу, може се рећи да спада у најквалитетније воде у Србији. Проблем је тај, што због употребе велике количине минералних ђубрива и заштитних материја у земљишту је све више нитрата који доспевају у воду и кад достигну одређену границу вода постаје неупотребљива. Приметан је осетан раст нитрата у нашој води последњих година и ако се овакав темпо настави наша вода ће бити за 20 година неупотребљива, без обзира што је имамо за 100 година. Посебну опасност представљају напуштене шљункаре, које сада представљају сметилиште и тиме се преко њих најлакше може угрозити пијаћа вода. Што се тиче артерских вода, оне се због недостатка буџетских средстава не контролишу више од 5 година, тиме се сматрају не употребљивим, а поготову што су последње анализе показивале извесну микробиолошку и хемијску неисправност тих вода, закључио је између осталог др. Драгићевић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa