Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
Ближимо се  расплету  овог општег лудила
ПРЕДРАГ КОРАКСИЋ И ДУШАН ПЕТРИЧИЋ ЗА „ГЛАС ПОДРИЊА“

Ближимо се расплету овог општег лудила

Коракс очекује сваког тренутка одлазак ове власти, а Петричић не верује да ће се то десити без разбијених глава. Докле год се нервирате, џигерицу своју једете док гледате све те конференције и догађаје, нисте луди – нормални сте
Два најбоља српска карикатуриста Предраг Кораксић и Душан Петричић сагласни су да су данашња времена толико апсурдна и да они, захваљујући људима који су тренутно на власти, имају прегршт материјала за цртање.
Утисак је да што је ситуација гора, њихове карикатуре су све боље, смешније и са јачом поруком.
- Како време пролази, ствари се усложњавају и то је страшно. Испада, међутим, што је гора ситуација, нама је горе. То је парадокс која нас карикатуристе стално прати. Ми од тога живимо. Када би се ствари поправиле, ми бисмо угасили, престали бисмо да цртамо – каже за „Глас Подриња“ чувени Коракс.
Петричић, са друге стране истиче да је наше друштво до те мере карикатурално, и смешно, и неозбиљно да су карикатуристи заиста постали најозбиљнији.
- Наши “модели” из све снаге раде да нам дају материјала за карикатуре. Пратећи наше карикатуре ви можете лепо да видите како је ескалирало лудило на страни власти – додаје Петричић.
Пратећи њихову аналогију, испада да им баш и не би одговарало да Александар Вучић, њихова главна инспирација и јунак, ускоро оде са власти. Коракс, међутим, верује да је то могуће релативно брзо.
- Очекујем сваког тренутка одлазак ове власти. Рекао сам да ћу и њих да испратим. Нисам баба Ванга и не могу да прогнозирам до када ће ова власт да остане. У једном тренутку, међутим, то мора да ескалира и да пукне. Постало је потпуно лудило. Не само што је луд он, него су сви око њега луди. То је екипа која иде у амбис. Волео бих да ја то дочекам, нисам сигуран да ћу успети – напомиње Коракс.
Петричић очекује да ће одлазак ове власти бити мало тежи.
- Нисам оптимиста као Коракс, бојим се да ово може да потраје. Верујем да је то заиста тешко да предвидимо, јер се у тренутку нешто догоди и све се сруши као кула карата у секунди. Мало тога зависи од нас. Што су ствари заоштреније, то смо ближи расплету. Плашим се да се ова власт без разбијених глава неће скинути – сматра Петричић.
Коракс, с друге стране, верује у бенигнију завршницу и могућност да се власт сама од себе уруши.
- Ако нађемо ону циглу коју морамо да извучемо, онда ће се све срушити. Ту је квака. Ко год да дође. мораћемо да га сликамо, ту нема приче – одговара Коракс.
Његов колега се враћа на причу о лудилу, ко је се по његовом мишљењу претвара у опште.
- Он, дотични о коме говоримо, дао је себи мандат да целу нацију повуче у лудило. И сви полако постајемо луди. Али имам једну повољну и охрабрујућу вест. Докле год се нервирате, џигерицу своју једете док све то гледате, нисте луди – нормални сте – као да нам поручује Петричић.
За разлику од неких ранијих председника, актуелни не показује интересовање да попије кафу са карикатуристрима који га из дана у дан, из недеље у недељу цртају. Коракса су, својевремено, два председника звала на кафу – Милан Милутиновић и Борис Тадић. Од Вучића ни трага ни гласа.
- Отишао бих ако бих добио позив на кафу код Александра Вучића. Зашто да не? Хоћу да видим како то изгледа изнутра. Када је он у питању, мислим да имам неколико стотина карикатура са њим – каже Коракс..
Наш други саговорник на евентуални позив актуелног председника се не би одазвао.
- Нисам имамо никакве позиве и на питање, мада не верујем да ће Вучић икада да позове билокога од нас, јер је то лудило озбиљније врсте, ја се не бих одазвао том позиву. Ја не бих да се у истој просторији нађем са њим. Са моралним наказама немам шта да радим нити да причам о било чему – закључује Петричић.
Због карикатуре
остао без посла
Душан Петричић је као карикатуриста 20 година живео и радио у Канади.
- Могао бих и тамо да се бавим овом врстом карикатуре, али се то тамо друштво не бави карикатуром са којом се бави наше друштво. Суштинска разлика је и у томе што се тамо за 20 фодина бављења политичком карикатуром никада нисам изнервирао. Овде се директно изнервирам када код нешто нацртам или пре него што нацртам карикатуру, јер сам дубоко усађен у овај систем. И разлика је у томе што сам овде због карикатуре остао без посла у „Политици“ – каже Петричић.

Озбиљан коментар
Мире Марковић
- Милана Милутиновића сам углавном цртао као фикуса и изненадило ме када сам видео да има доста мојих карикатура. Рекао ми је да их чува због сина. Борис Тадић је откупио око 30 мојих оригиналних карикатура и окачио их је на један зид у згради Председништва. Једини коментар који је био озбиљан и који је дошао до мене, био је од Мире Марковић која је изјавила за мене да сам најгори карикатуриста, што је мени пријало – прича Предраг Кораксић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa