Инфо

28. јун 2018.28. јун 2018.
Фото: Ј. Илић

Фото: Ј. Илић

ЗАВРШЕН 24. ФЕСТИВАЛ РУЖА

Увек је лепо доћи у Липолист

Прва награда фестивала расаднику „Топаловић“ из Липолиста. Најбољи у такмичењу средњих пољопривредних школа у изради аранжмана од цвећа ученици Средње пољопривредне школе са домом ученика Шабац. Најуспешнији у категорији ванасортимана ружа Зоран Шијук и расадник „Перић“ из Орашца. „Драгославин прстен пријатељства“ америчкој новинарки Џоан Меквини Митрић. Новоустановљено признање „Повеља пријатељства“ песнику Томиславу Маринковићу
Завршница 24. фестивала ружа у Липолисту могла би се описати једном једином речју: лепота. Та реч под своје окриље би ставила полет фолклорних ансамбала у дворишту липолиштанске основне школе, раскош штандова са ружама и другим растињем, нагиздане чезе, креативност младих нараштаја у аранжирању цвећа, нескривену емотивност поносних носилаца признања Прстена и Повеље пријатељства.
Организатори кажу да је ова манифестација по много чему напредовала у односу на претходне, али да је једна ствар остала иста: „Руже Липолиста“, већ 24. годину шаљу лепу слику из Шапца и позиционирају наш град на високо место када је организација догађаја овог типа у питању.
-Штандови су испуњени до последњег места. Дошло је око 30 излагача, наставили смо скоро четврт века дугу традицију, а дешавање у дворишту ОШ „Војвода Степа Степановић“ представља круну пет фестивалских дана, круну недеље посвећене краљици цвећа- истакао је директор Туристичке организације града Шапца Срђан Митрашиновић и додао да су у ТОШ-у посебно задовољни посетом која је била организована из многух делова Србије, што даје кредибилитет уверењу да ова привредно туристичка манифестација има сигурну будућност и потенцијале за даљи раст.
Да је реч о најмасовнијој и најбољој манифестацији до сада слаже се и један од домаћина фестивала Милан Маринковић. Он каже да је ове године било речи о најбогатијем фестивалу, не само по броју фестивалских дана, него и по броју излагача и оних који су у суботу посетили Липолист.
-Од Бога нам је дато лепо време, тако да и посетиоци и гости могу да уживају- истакао је Маринковић, и додао да су поред гостију из Србије, ове године Липолист посетили Руси и Хрвати.
У суботу, у дворишту основне школе у Липолисту поред изложбе цвећа и културно уметничког програма додељене су и традицоналне фестивалске награде. Прва награда фестивала додељена је расаднику „Топаловић“ из Липолиста.
-Била је изузетна конкуренција, на фестивалу је приказан велики број дивних аранжмана и ружа, тако да ми је посебно задовољство што смо у таквом друштву баш ми добили прву награду- изјавио је испред расадника „Топаловић“ Милан Топаловић,
Друга фестивалска награда, по речима организатора припала је „младим снагама које тек стварају традицију“, расаднику „Џагић“, чији штанд је због хиљаду цевтова руже који су „украсили“ популарни аутомобил „бубу“ побрао симпатије бројних посетилаца. Трећа је пак, отишла је у руке расадника „Ивановић“ из Синошевића, где тврде да су манифестације овог типа најбоља прилика за професионалну афирмацију и склапање нових пословних веза.
У такмичењу средњих пољопривредних школа у изради цветних аранжмана најбоља је била шабачка Средња пољопривредна школа са домом ученика и њихова представница Весна Васић. Друго место освојили су гости из Славонског Брода чију су екипу чиниле ученице Карла Луцић и Блаженка Бодловић, док је трећа награда припала Средњој пољопривредној школи из Панчева и ученицама Тамари Бернардић и Ани Петраш.
Најлепши аранжман од ружа имао је расадник „Маринковић“ из Липолиста, док су најбољи ван асортимана ружа били Зоран Шијук и расадник „Перић“ из Орашца.
Традиционално признање „Драгославин прстен пријатељства“ које додељујуе породица Милана Маринковића у знак сећања на мајку Драгославу која је била оличење гостопримства, љубави и пријатељства, а симболизује као што и сам назив говори пријатељство и повезаност, ове године је добила Американка Џоан Меквини Митрић, новинарка, која по речима прошлогодишње добитинице ове награде Биљане Крстић о Липолисту зна много више него многи од нас.
-Хвала свима. За Липолист ме везује дивно сећање на кума Ђоку Маринковића, али и на целу заједницу. Зато хвала свима. Хвала пре свега мом Слободану, јер да он није успео пре 50 година доведе овде на свадбу, никада не бих имала прилике да упознам дубоку народну душу Липолиштана- истакла је Меквини Митрић.
Када смо већ код новинара, требало би напоменути да је ове године први пут Организациони одбор фестивала доделио захвалнице новинарима и новинарским екипама који су својим радом допринели афирмацији манифестације.
Први пут је додељена и „Повеља пријатељства“, посебно признање установљено као израз поштовања и захвалности истакнутим ствараоцима, врсним професионалцима посвећеним лепоти и признатим вредностима. Овај пут, награда је додељена за трајни допринос култури и очувању језика, за песничко стваралаштво и афирмацију Липолиста песнику Томиславу Маринковићу.
-Добити признање у свом месту није толико често, није то нека уобичајена појава. Са највећом радошћу примам ову Повељу, и са жељом да је наредних година добијају људи који чине све да овај фестивал, култура и име Липолиста напредују- истакао је приликом преузимања награде добитник најзначајнијих песничких признања Томислав Маринковић.
Фестивал су организовали ТОШ и Удружење „Руже Липолиста“, уз подршку Месне заједнице Липолист и града Шапца, а у оквиру пројекта „Поновно откривање могућности за развој хортикултуре кроз одрживи утицај у прекограничном подручју“ или Росис фор хортицултори туре – росис4Х, који се реализује кроз прекогранични програм ИНТЕРРЕГ Хрватска-Србија, а финансира из фондова Европске уније.
Расподелом фестивалских награда спуштене су завесе на 24. манифестацију посвећену краљици цвећа. Следећи сусрет у селу којем су липе дале име, а руже прославиле заказан је за годину дана. Тада ће бити обележен и значајан јубилеј, односно, четврт века трајања.
Рекордан број
фестивалских дана
Овогодишња манифестација је трајала пет дана, што је својеврстан рекорд у фестивалским дешавањима. Наиме, фестивал је почео прошлог уторка изложбом у Народном музеју у Шапцу, потом је у среду организобан концерт и подела ружа суграђанкама на Тргу шабачких жртава. У четвртак се манифестација преселила у Липолист и Етно село Топаловић, где је уз пригодан културно уметнички програм организована и ликовна колонија Мачванскешколе сликања. Књижевности је био посвећен петак и скуп у Маринковића авилији. Приликом традиционалног окупљања познатијег под назиовм „Код Маринковића од Маринковића“ промовисана је књига Томислава Маринковића „Путовање у ораховој љусци“. У суботу у дворушту ОШ „Војвода Степа“, одржано је финале фестивала.
Т.Трифковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa