Инфо

31. март 2011.31. мар 2011.
ЗА “ГЛАС ПОДРИЊА“ ГОВОРИ ПУКОВНИК ВЕКОСЛАВ ЦВЕТКОВИЋ

ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЈНИК СИГУРАН ПОЗИВ

Стварање професионалне војске је идеја која је у складу са стремљенима модерне и савремене државе. Треба истаћи чињеницу да у односу на остале послодавце, Војска Србије нуди најпре сигуран посао и редовна новчана примања
У професионалну војну службу у Копненој војсци примљено је око 2.300 професионалних војника, што је позитивно утицало на оперативне способности Копнене војске. Од наведеног броја око 350 професионалних војника је женског пола. Према резултатима истраживања Војска и црква су институције које у Србији уживају највише поверење грађана. О професионализацији војске у шабачкој касарни „Церски јунаци“ разговарали смо са пуковником Векославом Цветковићем, начелником одељења за људске ресурсе у команди копнене војске.
Како се одвија процес професионализације у касарни Церски јунаци у Шапцу?
Први понтонирски батаљон је организацијска целина Речне флотиле, стациониран у касарни „Церски јунаци“ у Шапцу, од првог октобра 2008. године. Јединица је намењена за пружање подршке јединицама Копнене војске у савлађивању водених препрека на различите начине. Процесом професионализације током 2009. године, у јединицама Речне флотиле уместо војника на редовном одслужењу војног рока приступило се пријему професионалних војника. Овај процес одвијао се током 2010. године. У протекле две године до данас остварени су значајни резултати. Професионализација је допринела одговорнијем односу према обавезама и већем залагању што је резултирало значајно квалитетнијем остварењу задатака.
Да ли постоји заинтересованост младих за посао професионалног војника?
За пријем у професионалну војну службу владало је велико интересовање, тако да је у појединим јединицама на једно радно место конкурисало и по десет кандидата. Интересовање је знатно веће на југу, него на северу Србије, на што је утицао економски фактор, као и чињеница да има гарнизона са мањим бројем становника, а самим тим и мањим бројем кандидата. Овакво интересовање омогућило је да се при селекцији одабере квалитетан кадар. Напоменуо бих да се од првог јануара, упућивање на служење војног рока обавља по принципу добровољности. На јавни конкурс у 1. понтонирском батаљону јавио се велики број младих људи, чак три пута више од расписаног броја формацијских места. На велики одзив сугурно је утицао велики број незапослених, финансијски аспект који пружа запослење у восјци, атрактивност војног позива и осећање патриотизма које је дубоко укорењено у традицији нашег народа. Примили смо и знатан број професионалних војника женског пола, које су кроз процес обуке показале да могу успешно да савладају све садржаје обуке, као и мушкарци. С тим што за жене обука траје дуже, јер нису служиле војни рок.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa