Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
РЕБАЛАНС ЗБОГ ПОВЕЋАНИХ ПРИХОДА
ОДРЖАНА 23. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

РЕБАЛАНС ЗБОГ ПОВЕЋАНИХ ПРИХОДА

Ребаланс овогодишњег буџета био је најважнија тачка 23. Седнице Скупштине града, одржане у среду. Поред тога, на дневном реду су биле још 34 тачке.
Ребалансом су приходи града повећани за 555 милиона динара. Опозиција је поново имала примедбе, као и увек када се расправља о буџету града. Тврдили су да је буџет “фризиран”, а власт да је реалан.
-Поново се “фризирају” финансије. Град се задужио у децембру да би био приказан суфицит од 300 милиона динара у завршном рачуну. Поново смо задужили град за нових 290 милиона. Градоначелник прича причу да град никада није имао више пара. Нормално, када се задужио за 840 милиона од децембра до јуна, рекао је шеф Одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одговорио је да је буџет стабилан и да град никоме ништа не дугује, а да све своје обавезе редовно измирује.
-Радили смо ребаланс јер смо имали више прихода у буџету, а и новац који смо узели од кредита треба да се распореди на одређене позиције. Гарантујем грађанима да ће свих 840 милиона динара које смо узели као кредит отићи на даљи развој инфраструктуре, рекао је градоначелник Зеленовић.
Још једна веома значајна тачка на овој седници била је измена и допуна Одлуке о праву месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичих лица и начину коришћења тих средстава. Сам помен пореза у месним заједницама и референдума био је повод за још једну оштру размену мишљења. Док Александар Пајић сматра да овим грађани треба да бирају шта неће да им буде урађено од онога што је град морао да им обезбеди, градоначелник је подсетио да је и СНС гласао за трећу измену ове Одлуке на једној од претходних седница, али и да је Шабац први град у Србији у ком грађани непосредно одлучују шта је за њих приоритет.
Овог пута усвојен је и један предлог за допуну дневног реда опозиције. Одборник СНС Беган Цицварић преложио је да се приступи потписивању уговора о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу “Меморијални центар за очување културно-историјске вреднсоти и одрживи развој Цера” доо Шабац. Градоначелник би био овлашћен да потпише тај уговор. Овај предлог већином гласова увршћен је у дневни ред.
-Препознатљиви смо у целом свету по Првом светском рату и првој извојеваној савезничкој победи у њему. Ово је важно не само за грађане Шапца, него за целу Србију, рекао је Цицварић.
Ипак, касније на гласању предлог је одбијен. Члан Градског већа Бождар Катић навео је да Држава треба да достави јасан предлог уговора да би се знала преузета права и обавезе. Градоначелник је ову иницијативу назвао лажном.
-Тамо се не гради никакав меморијални комплекс. Ова иницијатива је била да град уђе у уговорни однос са другим оштинама о оснивању предузећа, при чему нико не зна чиме ће се то предузеће бавити. Оно има само име. Ми хоћемо да учествујемо, али у нечему што можемо да разумемо и објаснимо, рекао је градоначелник.
Александар Пајић је оптужио градоначелника да не жели да разговара о пројекту.
-Начелник Мачванског управног округа Драгослав Милановић је више пута организовао састанке где су ове теме разјашњаване и требало је да се потпише уговор. Потписивању уговора приступили су шест општина и град Лозница, једини није желео да потпише град Шабац. Цер и меморијални комплекс су интерес грађана Шапца, рекао је Пајић.
Распава о овој теми поново је довела до сукоба мишљења и дијалога о томе чије обраћања са говорнице је непримерено, а ко кога вређа.
Досадашњи в.д. директор Шабачког позоришта Александар Станковић поднео је оставку на ту дужност, а на његово место именована је Милена Богавац драматург из Београда.
На овој седници је изгласано више одлука везаних за Регионалну депонију Срем-Мачва. Донета је и одлука о повећању казни за све који бацају смеће на места где то није предвиђено.
Одборници су већином гласова усвојили предлог Одлуке о одређивању подручја за упис деце у основне школе не територији града.
Још једна веома значајна тачка на овој седници била је измена и допуна Одлуке о праву месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичих лица и начину коришћења тих средстава.
Тема ове седнице биле су и улице у граду. Некима су називи промењени, а неке су своје име добиле први пут.
Именовани су нови школски одбори свих основних и средњих школа на територији града.
Нова испала СНС-а
Одборници СНС поднели су предлог за допуну дневног реда да се Сандри Мићић, директорки ПУ “Наше дете” одузме одборнички мандат због вршења функције директора. Истовремено, и један одборник владајуће колације поднео је предлог за допуну дневног реда да се мандати из истог разлога одузму одборницима СНС Дејану Јовановићу, директору “ЕПС дистрибуције” Шабац и др Слободану Поповићу, директору Опште болнице “Лаза К. Лазаревић”. Ипак, одборници владајуће коалиције нису дали глас ни једном од ова два предлога да се уврсти у дневни ред.

Следи летња пауза
Одборници одлазе на летњу паузу, али председник Скупштине града Немања Пајић је истакао да уколико буде потребе за хитним заседањем одборници ће се сигурно одазвати. Ову седницу назвао је јако важном зато што је на дневном реду био ребаланс буџета.
-Драго ми је да ребалнс радимо зато што имамо вишка новца у градској каси и то је увек лепо. Скупштина адекватно одговара потребама града и увек је ту за све одлуке које треба да се донесу како би се град развијао. Драго ми је што је управо низом одлука које је Скупштина донела град добио два признања од НАЛЕД-а и Министарства за државну управу и локалну самоуправу, рекао је Немања Пајић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa