Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
ПРОЈЕКАТ ГРАДА ШАПЦА, НАЛЕД-А, ВЛАДИНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ И КОМПАНИЈЕ “САГА”

ПОВЕЋАЊЕ ИНФОРМАЦИОНЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Представници Града Шапца одржали су у понедељак у Дуњића кући састанак са представницима НАЛЕД-а, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије и компаније “САГА”, поводом потписаног споразума о Пет тестирању информационог система. Ради се о методи процене сигурности компјутерског система или мреже симулирањем напада од стране злонамерних корисника.
Споразум је део пројекта “Јачање капацитета локалних самоуправа у примени регулативе у области заштите података о личности и информационе безбедности”.
-Пројекат се односи на повећање капацитета локалних самоуправа за заштиту података о личности и за повећање капацитета за информациону безбедност. Ово се ради због тога што идемо ка електронској управи, дигитализацији и повећењу броја и квалитета сервиса ка грађанима. Пројекат предвиђа одржавање семинара за локалну самоупаву и оцену ризика свих локалних самоурава за различите врсте напада, односно оштећења система. Да бисмо све то постигли сарађујемо са Канцеларијом за ИТ управу и са компанијама у оквиру Савета за е-управу НАЛЕД-а, који ће нам посветити своје капацитете, своје знање и дати основне препоруке како би повећали капацитете локалних самоуправа и како би помогли Канцеларији за ИТ управу да надаље реформише ИТ системе и омогући боље функционисање електронске управе, навела је Драгана Илић из НАЛЕД-а.
Тестирање ће бити спроведено у 10 градова и општина које су чланице Савета за е-управу. Компанија “САГА” извршиће тестирање у четири локалне самоуправе.
-Тестирање ће за локалне самоуправе бити бесплатно. Само тестирање подразумева низ активности које спроводе инжењери који су сертификовани за ту врсту спровођења ризика анализе. Ради се симулација која открива рањивост на неком информационом систему. Након те анализе се прави извештај који ће у свом садржају имати мере које је потребно урадити да би се безбедност подигла на највиши могући ниво. После тога следи анализа, достављање извештаја и предлози за унапређење за минимизирање ризика, рекао је Дарко Ћаласан из компаније “САГА”.
Град Шабац као локална самоуправа која активно ради на унапређењу електронског пословања део је овог пројекта, да би начин рада био још квалитетнији и услуга према грађанима још боља.
-Град Шабац и Градска управа увек су расположени да дају све од себе како би подаци, којима располажу у оквиру свог јединственог информационог система, били заштићени и безбедни на најбољи могући начин и у складу са законском регулативом. Тако смо ушли у ову причу са НАЛЕД-ом и компанијом “САГА” и поступићемо на основу анализе ризика онако како нам еминентни стручњаци наложе. Предузећемо све неопходне мере како би подаци били безбедни и заштићени, истакла је помоћница градоначелника Јелена Петровић Топаловић.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa