Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
ЈОШ ЈЕДНА ТРИБИНА У СУСРЕТ ЦЕРСКОМ МАРШУ

100 година победе

Трибина „100 година победе“ одржана је у суботу у Културном центу. Ово је још једна у низу активности Удружења грађана „Церски марш“ обележава јубилеј од завршетка Првог светског рата.
На трибини је представљена и књига Андрије Шошића „Србија у Првом светском рату – хронологија дешавања“. Шапчани су имали прилику да разговарају са аутором књиге, који је један од наших најбољих познавалаца дешавања у овом периоду српске историје.
-Краљевина Србија је управо та која је једина и пробила Солунски фронт. Прво је била полемика да ли ће се Солунски фронт уопште отворити, јер када је наша војска отишла на Крф хтели су да је пребаце на Западни фронт. Међутим, ургенцијом наше Владе и тадашњег врховног команданта регента Алксандра одлучено је да се ипак отвори Солунски фронт који је касније и пробијен. По томе се види да је српска војска најзаслужнија за крај Првог светског рата и врло вероватно за сашавање милиона живота који би били изгубљени да је рат потрајао још пар година после 1918. године, рекао је Андрија Шошић.
Председник УГ „Церски марш“ Божидар Катић истакао је да је велика част угостити човека који је „жива енциклопедија“ дешавања у Првом светском рату. Навео је да су на овј трибини од Шошића сви имали прилику да науче и сазнају нешто ново.
-Веома сам задовољан што смо још једном имали прилику да се бавимо нашом нашом прошлошћу, која је и тешка и славна, да је упознајемо и ширимо знање које је неопходно. Сви треба да се поносимо тиме да је Србија добила прву и последњу битку у Великом рату. Једна је древна истина – народ који не зна своју прошлост нема ни своју будућност, рекао је Катић.
Све активности УГ „Церски марш“ представљају увод у саму шетњу од Шапца до Текериша, која је ове године заказана за 19. август, на Преображење.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa