Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
ДОДЕЊЕНИ ОРДЕНИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Вечно пријатељство два народа

Признања за допринос српско-руском пријатељству У Градској кући у Шапцу додељена су признања Комитета за ордење и медаље Руске Федерације за допринос развоју пријатељских односа две земље
У петак, 19. јуна, у Градској кући у Шапцу, свечано су уручена признања Руске федерације заслужним грађанима Србије и Републике Српске. Комитет за оредене и титуле Руске федерације наградио је осам српских грађана, од којих је четворо Шапчана. Свечаност је организовало Друштво српско-руског пријатељства „Владимир Путин“.
Медаља за хуманизам и милосрђе додељена је владици Лаврентију, који је, како је образложено “много учинио на пољу милосрђа и љубави према ближњима, као и на зближавању два братска народа, срспког и руског, и две сестринске православне цркве”. Посебно је поменута акција „Моба“ која је, на личну иницијативу владике Лаврентија, одржавана сваког лета у Манастиру Светог Николаја под Соко-градом, где су, међу бројним православним верницима из целог света, учествовали и млади из Руске федерације.
Највеће цивилно признање које је тог дана додељено, Орден Светог цара Николаја Другог уручено је Дејану Ђерићу, предузетнику и хуманисти из Београда, “за изузетно прегалаштво и пословну сарадњу са Руском федерацијом, а посебно за организовање културно-уметничких веза између Србије и Русије”.
Орден за љубав и стрпљење добила је Милана Бабић, професорки теологије из Тебиња, “за посебан допринос културним везама Републике Српске и Русије, нарочито за организацију културно-уметничких манифестација у Требињу, на којима су учествовали уметници из Руске федерације.
Медаља „Почасни гост Русије“ додељена је Милошу Шобајићу, познатом српском сликару који живи у Паризу, “за представљање српског сликарства љубитељима уметности у Руској федерацији“.
Медаља за грађанско достојанство добила је Јелица Марјановић, професорка руског језика из Шапца, “за допринос зближавању руских сликара и уметника са грађанима Шапца и овог дела Србије, као и за активан рад у Друштву српско-руског пријатељства Владимир Путин“.
Медаља за грађанско достојанство додељена је Драгану Филиповићу, новинару и књижевнику “за писање текстова и чланака у новинама и часописима, и приповеткама у својим књигама, о немерљивом доприносу Русије спасу српског народа, у више наврата у историји“.
Медаља за грађанско достојанство додељена је и Весни Милетић из Шапца, “за самопрегоран рад у Хуманитарној организацији „Ана“ и везе са сродним организацијама у Руској федерацији.
Медаљу “Почасни гост Русије” добио је и Слободан Николић, председник Друштва српско-руског пријатељства „Владимир Путин“, за бројне активности на зближавању два братска народа”.
Признања је уручио Владимир Шихаљев, председник Комитета за доделу ордена и титула Руске федерације. Церемонију доделе надахнуто је водила млада Наташа Радовановић, а посебној атмосфери у Градској кући допринели су и ученици Музичке школе „Михаило Вукдраговић“.

М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa