Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
НЕБОЈША ЗЕЛНОВИЋ И САША ПАУНОВИЋ НА СЕДНИЦИ КОМИТЕТА ЗА МОНИТОРИНГ САВЕТА ЕВРОПЕ У ИСТАНБУЛУ

Иницијатива на паузи, нова шанса за дијалог

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Општине Параћин Саша Пауновић присуствовали су конференцији Комитета за мониторинг Савета Европе у Истанбулу.
Они су заједно са представницима Чајетине и градским општинским одборницима у 80 места у Србији упутили позив Комитету да утврди чињенице о стању локалне демокртатије у Србији имајући у виду проблеме којима су изложене оне самоуправе које нису под влашћу Српске напредне странке.
Дан уочи одржавања конференције у Истанбулу, председник општине Параћин Саша Пауновић на састанку са премијерком Аном Брнабић добио је уверавања да проблеми којима су изложене локалне самоуправе које нису под влашћу СНС могу и треба да буду решавани кроз дијалог унутар државе. То је био разлог да Саша Пауновић затражи одлагање дебате о поднетој иницијативи.
- Сматрамо да треба да пружимо простор за разговор унутар институција у Србији, између Владе Србије и локланих самоуправа које сматрају да су нека њихова права угрожена на одређени начин. Добро је да тако урадимо и да имамо неколико месеци за тај разговор, до следеће седнице Комитета Савета Европе. У међувремену, Министартсво локалне самоуправе биће носилац дијалога између локалних власти и Владе Србије. Видећемо да ли ће то бити успешно, а ја се надам да ће бити – рекао је Пауновић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је нагласио да ће наставити да се бори да све локалне самоуправе у Србији имају једнак третман.
- У тренутку када је Пауновић изнео проблем који ми имамо са државном влашћу и са начином на који се третирају општине и град у којем СНС није на власти, развила се озбиљна расправа. Драго ми је што су се укључили и представници других држава у расправу о овом проблему. Они су изнели своје мишљење и налазе које имају о стању демократије на локалу у Србији. Све ово је подигло проблем на виши ниво и о којем ће се разговарати ио у Стразбуру већ за неколико месеци. Мислим да је веома важно да се овом посвети пажња пошто ово није усамљен случај истакао је Зеленовић.
Према његовим речима, Србија је потписник Повеље о локланим самоуправа.
- То је закон за нас, ми смо то потписали, и морамо то да поштујемо. У тој повељи пише да не можете да се понашате противно прописима прам локланим самоупшравама ако обављате ввелику власт. Влада у Србији то ради на лош начин. Користе различите врсте притисака да одборнике на финасије, на стање локалне демократије. Ми ћемо се птрорив тога борити, ја ћу се против тога борити и верујем да се боримо за праву ствар - закључио је градоначелник Шапца.
Уколико не дође до напретка, иницијатива општине Параћин ће поново да активира расправу пред овим комитетом нас новој седници за четири месеца.
У међувремену, у Влади Срије је отказан први састанак са министром за локалну самоуправу Бранком Ружићем на којем је требало да се разговара на ову тему. Састанак је отказан на молбу председника општине Чајетина Милана Стаматовића због протеста који је тог дана организовао СНС на Златибору.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa