Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
ДРУГИ ПИШУ – ГЕРИЛА.РС: НЕСУПЕШНИ ПОКУШАЈИ ШАБАЧКОГ СНС ДА СМЕНИ ВЛАСТ

Бесомучни напади на слободан град

Последњи покушај била је оптужба да су челници Шапца посетом Пећи, на Косову, издали Србију и да су потписали уговоре о прекограничној сарадњи. Шеф одборничке групе СНС, Александар Пајић, навео је више пута да је Шабац пред банкротом, да слободна зона „зврји празна“, да је за градску власт преча брига о рибама него о грађанима…
Већ шест година шабачки напредњаци бесомучним и неаргументованим нападима покушавају да сруше локалну власт.
Последњи покушај била је оптужба да су челници Шапца посетом Пећи, на Косову, издали Србију и да су потписали уговоре о прекограничној сарадњи. То је изговорио доктор наука и народни посланик Бобан Бирманчевић.
Истине ради, шабачки челници посетили су Пећ у оквиру пројекта „Подршка развоју образовања и запошљавања“ који спроводи и финансира аустријска влада. Никаквог потписивања докумената о прекограничној сарадњи није било, а програм се спроводи без навођења држава, него искључиво регија. Уз то локална власт у Пећи изабрана је на легитиман начин, уз подршку Срба који својом листом дају легитимитет и косовској влади. Ове изјаве у супротности су са политиком коју води врх државе и СНС.
За све ово време у градској скупштини, уз директан пренос две шабачке телевизије, одборници ове странке износили су низ квалификација противне здравом разуму и чињеницама. Шеф одборничке групе, такође доктор наука и приде саветник министра образовања, Александар Пајић, навео је више пута да је Шабац пред банкротом, да слободна зона „зврји празна“, да је за градску власт преча брига о рибама него о грађанима, да половина становништва нема водовод и канализацију, а оптужио је и градоначелника Шапца за малверзације за буџетом.
Чињенице су ипак неумољиве. Шабац се задужио за 840 милиона динара да сервисира своје обавезе, а то је последица што републичка власт не испуњава своје обавезе према граду, тако да је дужна Шапцу око пет милиона евра, а смањењем трансферних средстава и на друге начине град је оштећен за 12 милиона евра. Овај кредит је добијен са каматом од 1,08 одсто, два пута нижом каматом него што се задужује републичка власт, а уштедама и рационалним пословањем град је на првом тромесечју имао суфицит од 60 милиона динара.
Као мало која локална самоуправа у Србији овде град испуњава своје обавезе са даном доспећа. Северозападна радна зона не „зврји празна“, уз јапански „Јазаки“, овде су стациониране фабрике из других земаља, а „Фајнешел тајмс“ уврстио је Шабац у десет најпогоднијих дестинација за инвестиције у Европи. Али деси се да др Слободан Поповић, специјалиста и директор Опште болнице, јавно изнесе на седници да Шабац има незапосленост од 15 одсто. Бројке су неумољиве, у Шапцу је за последње три године запослено 3.400 радника, незапослених је мање од девет хиљада, што је стопа од око осам одсто.
У Шапцу функционише постројење за пречишћавање отпадних вода, једно од три у Србији, а држава нема средстава за другу фазу тзв. прераде муља, тако да ће град издвојити из буџета 130 милиона динара. За ширење водоводне мреже на располагању је око три хиљаде прикључака и око 1.700 прикључака на канализацију. Даје се могућност отплате на рате, а демагогија је да ће ови прикључци бити бесплатни.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић један је од ретких функционера који се нашао пред Судом за ненаменско трошење градског буџета. Основни суд донео је ослобађајућу пресуду због недостатка доказа, али су шабачки напредњаци и то поменути доктори наука, Пајић и Бирманчевић, оптужили поступајућу суткињу да је то учинила због запошљавања ћерке у предшколску установу. Они су као политички високо позиционирани и одговорни учинили незаконит притисак на правосуђе, што је осудио и Високи савет судства, а наравно да то није у складу са европским вредностима којима напредњаци декларативно теже.
О напредњачком односу довољно говори што председник државе и СНС Александар Вучић није нашао за сходно да се поздрави са градоначелником Шапца приликом отварања највеће гринфилд инвестиције у Србији, јапанског „Јазакија“. Чак су се шабачки напредњаци здушно залагали да ова инвестиција оде у Крушевац.
Уместо виталних питања за грађане шабачки напредњаци усмерени су на страначке интересе, „преосвајања власти“, а запоставили су, на пример, најважнију ставку – изградњу ауто-пута Рума – Шабац. Тај пројекат је годинама чекао у нечијој фиоци, урађени су си потребни пројекти, постоји спремност велике канадске корпорације да га саграде на основу концесије, али се десило да министарка саобраћаја Зорана Михајловић потенцира изградњу локалног пута, на граници Шапца, где дневно прође стотинак возила, а тек однедавно она и председник Вучић помињу и ауто-пут од Руме до Шапца.
Заборављају
на обавезе државе
Шабачки напредњаци не инсистирају да се хитно овде уради трафостаница која би решила питање снабдевања електричном енергијом за дужи низ година, градска управа дала је половину средстава, али се на то чека дуже од годину дана. Шабац добија међународну луку, а шабачки напредњаке није брига да се очисти пловни пут Савом, што је обавеза државе. Такође су пренебрегли обавезу државе да се изгради обалоутврда код Чеврнтије, где је стална претња поплавама. У градској скупштини од 69 одборника убедљиву већину имају продемократске странке, а од некадашњих 28 одборника СНС и са појачањима из СПС, тренутно их има 26, јер су неки одборници прешли или у владајућу коалицију, или су у статусу самосталних одборника. Оно што је симптоматично јесте то да шабачки напредњаци не раде у интересу грађана и града, него заступају ставове и вредности који доносе штету.
Gerila.rs

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa