Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
САВЕТ СТРУЧЊАКА

ЗЕЛЕНИШНО ЂУБРЕЊЕ (СИДЕРАЦИЈА)

Климатске промене утичу да и ми променимо поступке обраде земљишта и узгоја биљака. Љуштење стрњишта традиционалним плугом и тешким тањирачама ( хоризонтална обрада ) у свету се замењује чизел плугом или подривачем
( вертикална обрада ) у чему је свакако предност очувања резерви земљишне влаге. Када ћемо прећи на овај систем обраде у директно је вези са економском могућношћу наших пољопривредних произвођача. Сетвом биљака за одржавање зелене површине ( зеленишно ђубрење ) обогаћује земљиште свежом органском материјом која се претежно састоји од лако разлагајућих састојака целулозе и хемицелулоза чиме се снажно утиче на биолошку активност земљишта. Поправљањем земљишне структуре ( посебно земљишта тешког механичког састава ) утичемо и на педохигијену, обзиором да је у последње време присутна појава резистентних корова који се не могу уништити класичном хемијом. Биљке за зеленишно ђубрење користе из земљишта теже приступачна биљна хранива, а легуминозе обогаћују земљиште азотом.
Зеленишно ђубрење ( сидерација ) је равноправни учесник за снабдевање земљишта азотом амонијачног порекла и одржавање хигијене земљишта. За биолошку контролу корова најпоузданије су биљке грашак и грахорица. За зелено ђубрење користимо различите биљне врсте, наједноставнији и најјефтинији је поступак коришћења сетве стрних жита. После жетве , ако је слама уситњена сачека се 7-10 дана и маса измеша са земљиштем помоћу плуга или тањирачом. За поступак убрзаног разлагања жетвених остатака добро је унети 50-60кг/ха активног азота одмах после скидања усева, који свакако треба измешати са жетвеним остацима тако да се на тој парцели могу засејати пострни усеви. Зелена маса стрнина преузеће улогу зеленишног ђубрења а најважнија је улога да спречи ерозију земљишта ветром, водом и посебно негативним утицајем УВ и ИЦ сунчевог спектра. За зеленишно ђубрење користити и уљану репицу, хељду, фацелију, перко и друге биљне врсте побољшиваче земљишне структуре, контроле корова и очувања резерве земљишне влаге.
У свету се пратктикује нова технологија ослоњена на зелени покривач њиве : Сетва ражи, јечма, тритикалеа..., ваљањем зелене масе и усејавањем семена одабране биљне врсте помоћу сејалице за директну сетве. Евидентно је да су нам земљишта осиромашена недостатком хумуса због драстично смањеног сточног фонда, (посебно преживара ) и уношењем у земљиште стајњака. Само зеленишним ђубрењем можемо поправити квалитет земљишта и повећати присуство хумуса. Само синергијом повећања водног режима ( наводњавање ) и зеленишног ђубрења је гаранција високих приноса. Обрадиве површине су ограничене а приноси по јединици површине значајно ће се повећати. Свој допринос заснивањем површина под зеленишним ђубрењем свакако може дати и министарство пољопривреде путем субвенција произвођачима који користе ову технологију поправљања структуре земљишта.
Ову технологију свакако су наметнуле климатске промене јер овим поступком узгоја биљака контролишу се корови и чувају се резерве земљишне влаге.
И на крају, обзиром на резерве земљишне влаге и наговештај кишне године свако треба прићи пострној сетви хибрида кукуруза, соје, па и сунцокрета јер Институт за ратарство и повртарство Нови Сад располаже са хибридима и сортама ових биљних врста. Права је прилика да се губици у ратарској производњи у 2017 надоместе додатним приходом у овој години.

Дипл. инж. Младен Игњатовић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa