Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
СУБВЕНЦИЈЕ МИНИСТАРСТВА

ПОДСТИЦАЈИ ЗА МЛАДЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Подстицаји обухватају подршку програмима за диверсификацију дохотка и унапређење квалитета живота у руралним подручјима кроз подршку младим пољопривредницима, и то:
- Подстицаји програму за подршку инвестицијама за развој и унапређење примарне биљне производње на пољопривредним газдинствима младих пољопривредника;
- Подстицаји програму за подршку инвестицијама за развој и унапређење примарне сточарске производње на пољопривредним газдинствима младих пољопривредника;
- Подстицаји програму за подршку инвестицијама за развој и унапређење примарне сточарске производње кроз набавку квалитетних приплодних грла на пољопривредним газдинствима младих пољопривредника.
Право на подстицај има пунолетни млади пољопривредник, носилац комерцијалног пољопривредног газдинства у активном статусу, уколико је као носилац, односно члан комерцијалног породичног пољопривредног газдинства први пут уписан у Регистар пољопривредних газдинстава (РПГ) у години која претходи години у којој подноси пријаву на конкурс.
На дан подношења пријаве на конкурс пољопривредник мора да има навршених 18, а у календарској години у којој подносе пријаву највише 40 година живота.
Посебни услови за остваривање права на подстицаје
У Регистру пољопривредника подносилац захтева треба да има уписано:
мање од 0,5 ха под производњом биљака у заштићеном простору
мање од 2 ха јагодичастог воћа
мање од 5 ха осталог воћа
0,2-100 ха грожђа
0,1-50 ха цвећа
мање од 3 ха производње поврћа на отвореном пољу
мање од 50 ха под производњом ароматичног и лековитог биља
мање од 50 ха под житарицама, индустријским, односно крмним биљем
до 19 млечних крава
мање од 20 говеда
мање од 150 оваца, односно коза
мање од 30 крмача
мање од 100 товних свиња по турнусу
мање од 4000 бројлера по турнусу
мање од 400 товних ћурки по турнусу
до 500 кошница
Капацитети зависе за коју врсту подстицаја се пријава подноси(биљна, сточарска, приплодна грла).
Поступак за остваривање права на подстицаје покреће се подношењем пријаве на конкурс, који расписује министарство надлежно за послове пољопривреде – Управа за аграрна плаћања, за сваку календарску годину.
Уверења и потврде које се достављају уз пријаву на конкурс не могу бити старија од 30 дана од дана подношења.
Сва документа која се достављају уз пријаву на конкурс треба да гласе на подносиоца пријаве и прилажу се у оригиналу или овереној копији, ако овим правилником није прописано другачије.
Максимални износ подстицаја по кориснику је 75% од износа одобрених трошкова,а највише до 1.500.000,00 динара по кориснику.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa