Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ
“ШАБАЧКИ ГРАД ТВРЂАВА”

Нова ера у проучавању Мачве

Промоција дуго очекиване књиге “Шабачки град тврђава”. аутора Драгољуба Паје Милутиновића, Светланке Милутиновић и Иване Милутиновић, одржана је протекле седмице у Народном музеју у Шапцу. Знањем и великим трудом породица Милутиновић постала је део историографије Шапца, тумачењем настанка прадавног града Мачва, па развојем Шабачког града до њиховог настанка.
Као резултат вишегодишњег мултидисциплинарног истраживања, аутори истичу да су овом књигом између осталог доказали да је древни град Мачва најстарији утврђени град, као и да Шабачка тврђава није настала 1470. године већ много раније.
-Ово је резултат тридесетпетогодишњег рада и истраживања. Прегледали смо гомилу постојеће већ познате литературе, као и мноштво докумената, артефаката, географских карата, подлога и планова града. За 35 година, то су хиљаде прочитаних текстова у циљу долажења до сазнања до којих смо дошли. Пошто сам историчар, бавила сам се тим делом. Супруг је архитекта и просторни планер, те је он сва архитектонска знања употребио, а ћерка је као млад стручњак који се бави историјом архитектуре помогла у новом систему комуникација – навела је Светланка Милутиновић.
Рецезенти књиге којом почиње “нова ера у проучавању града Шапца” су Драгослав Драган Мићић, Петар Савковић и Обрад Ковић, а о настанку и развоју Шабачког града тврђаве, историјским сазнањима и показатељима говорили су Драгослав Драган Мићић и Радован Миразовић историчар уметности и сликар.
– Окупили смо се на празник Видовдана у Храму Шабачке Српске културе како бисмо промовисали још једно капитално издавачко дело Шабачких аутора и круну вишедеценијског научог истраживачког рада. Волети науку, исправљати неке од пропуста, недоречености и заблуда истраживача за Милутиновиће значи гледати у истом правцу у ком гледа најбољи део људског рода – истакао је Радован Миразовић, главни и одговорни уредник овог књижевног дела.
Графички дизајн књиге дело је шабачко – париког сликара и историчара уметности Радована Миразовића, а на светском нивоу књигу је опремио Студио Пинџит из Париза.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa