Инфо

5. јул 2018.5. јул 2018.
АЛТЕР НАТИВА: АРОМАТЕРАПИЈА

Етарска уља у борби са акнама

У борби са акнама које нису само естетски, него и здравствени проблем, четири етарска уља дају врхунске резултате: чајевац, лаванда, мушкантна жалфија и клека (смрека)
Главни узроци појаве акни су запушене поре, бактерије и вишак себума. Други фактори, као што су хормони, исхрана, стрес и одређени лекови, попут кортикостероида, пилула за контролу рађања и литијума, такође могу довести до појаве акни.
Тинејџери су посебно погођени овим изазовом, али недавна истраживања (Бразил, 2014) доказују да је повећана преваленција акни код одраслих жена.
Извесне хемикалије и лекови на рецепт могу изазвати иритацију и погоршати проблем. Етерична уља попут лаванде и жалфије имају способност да ублаже стрес и несаницу, као и да уравнотеже ниво хормона.
Чајно дрво
Уље чајног дрвета укључују антимикробна и антифунгална својства. Третмани лица које садрже уље чајног дрвета увелико се примењују, а све више су избор код оних који самостално третирају акне.
Истраживања су доказала да је уље чајног дрвета ефикасно за лечење благих до умерених акни.
Употреба: Нанесите две до три капи етарског уља чајног дрвета на туфер и ставите га на проблематична подручја. Такође, можете направити тоник за лице тако што ћете накапати чајевац у стаклену боцу са водом и распрштити на кожу.
Лаванда
О етарском уљу лаванде већ смо писали као о природном и ефикасном начину за смањење стреса и анксиозности. Такође, ово уље је изванредно за кожу због својих антимикробних и антиоксидативних карактеристика. Добар је избор за лечење акни, а примењује се и за уклањање тамних флека и ожиљака узрокованих акнама.
Студија објављена у часопису Медицинског удружења Тајланда показала је да уље лаванде има опуштајући ефекат. Двадесет волонтера учествовало је у истраживању утицаја уља лаванде на централни и аутономни нервни систем. Резултати су показали да је лаванда у знатној мери смањила крвни притисак, срчану фреквенцију и температуру коже. Учесници су изјавили да су опуштени и освежени.
Студије сугеришу да су стрес и акне повезани, што објашњава чињеницу да људи често доживљавају упале акни у периоду повећаног стреса и анксиозности. Познато је да у стресним ситуацијама долази до појачаног лучења себума.
Употреба: Есенцијално уље лаванде има антибактеријска својства и може да се, као ретко које етерично уље, наноси директно на кожу.
Мушкантна
жалфија
Важан састојак који је присутан у етарским уљу мушкантне жалфије жалфије, линалил ацетат, смањује упалу коже и делује као природни лек за акне и иритацију коже. Такође, регулише лучење себума, успешно санира бактеријске реакције, ублажава стрес и анксиозност и балансира хормоне.
Стрес је главни узрок акни код одраслих жена јер је повезан са повећањем нивоа кортизола. Студија из 2014 објављена у часопису “Истраживање о фитотерапији” показала је да инхалација овим уљем може да смањи ниво кортизола за 36 процената. Истраживачи су закључили да мушкантна жалфија има “антидепресивни ефекат, побољшава расположење и борбу против анксиозности”.
Недавна студија објављена у једном америчком часопису открила је да је есенцијално уље мушкантне жалфије природно антимикробно средство. Доказано је да ово уље делује на бактерије које доводе до инфекције коже.
Употреба: Накапајте пет капи овог уља у дифузер и удишите када сте под стресом, или патите од несанице (оба стања су повезана са акнама). Да бисте се решили бактерија које запушавају поре и проузрокује акне, нанесите једну до три капи уља од жалфије на проблематична подручја. Можете га нанети директно туфером на кожу, или разблажити у јојобином или кокосовом уљу.
Бобице клеке
Етерично уље бобица клеке има јака антибактеријска и антимикробна својства, због чега је једно од најпопуларнијих природних лекова у борби против кожних иритација и инфекција.
Студија из 2005. године објављена у “Фармацеутском развоју и технологији” наводи да ово “антибактеријско уље служи као топикално решење за акне”.
Неколика истраживања доказала су да је етерично уље клеке (смреке) моћно антибактеријско средство у борби против акни, због специфичних једињења које у себи садржи, укључујући алфа-пинен, п-цимен и бета-пинен.
Употреба: Слично претходним примерима, етарско уље клеке може да се накапа на туфер и нанесе директно на кожу, или разблажено у кокосовом, или уљу јојобе.
НЕЖЕЉЕНИ ЕФЕКТИ
Ова четири етерична уља за акне су безбедна и ефикасна. Уколико имате осетљиву кожу, разблажите их у базном уљу пре наношења. Такође, избегавајте излагање директном сунчевом светлу при лечењу акни помоћу есенцијалних уља. УВ зраци могу учинити вашу кожу осетљивијом и довести до иритације коже. Уколико нека од наведених уља изазову иритацију и црвенило коже, определите се за лаванду, која је најнежнија од свих.
Етерична и кокосово уље заједно “раде” на “убијању” бактерија док обезбеђују хранљиве материје и хидратацију коже.
Уље јојобе је познато по томе што регулише лучење себума, богато је јодом и успешно се бори против бактерија.
Средство за чишћење лица
Комбинујте 1 кашичицу кокосовог уља, 3 кашике меда, 1 кашичицу јабуковог сирћета, 20 капи уље чајевог дрвета и 2 капсуле пробиотика.
Измешајте састојке, сипајте смесу у бочицу (најбоље са тамним стаклом) и оставите је на хладном месту.
Етерична уља и кокосово уље заједно “раде” на “убијању” бактерија док обезбеђују хранљиве материје и хидратацију коже.

Третман против
ожиљака
За природне третмане ожиљака од акни, направите пасту мешањем следећих састојака: 2 кашичице сировог меда, 3 капи уља лаванде, 3 капи уља чајевог дрвета и 3 капи тамјана. Оперите и осушите лице, а затим нанесите на лице и оставите је сат времена пре испирања.
М.Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa