Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
Нова  снага и  енергија театра
Милена Миња Богавац на
челу шабачког позоришта

Нова снага и енергија театра

“Имамо велика очекивања да се у Шапцу на један нов, посебан начин са Мињиним ентузијазмом и полетом деси нов живот и нова енергија у позоришту и културном животу нашег Града”
Списатељица, драматуршкиња, редитељка, сценариста и песникиња Милена Миња Богавац на седници Скупштине града Шапца изабрана је за вршиоца дужности директора Шабачког позоришта. Приликом своје прве радне посете театру Миња је нагласила да нестрпљиво ишчекује почетак нове сезоне у којој публика може да очекује добре представе са другачијом тематиком и да ће репертоар сигурно привући пажњу Шапчана.
- Мислим да ће бити сјајно радити овде, у плану је да се ове сезоне бавимо локал патриотским причама и оне које ћемо обрађивати биће са снажном локалном тематиком и универзалним значењима. Важно је да се позориште на такав начин отвара и постаје значајнији кохезивни фактор у заједници. Тренутно је Шабац место са добром културном климом и треба испитати шта то чини атмосферу специфичном и другачијом овде, него у другим местима. Веома сам радознала да упознам и све запослене у позоришту. Трудићу се да ангажујемо што више шабачких уметника, без обзира где се сада налазе Волела бих када би неке од техника документарног позоришта којима се бавим дуг низ година, могла да испробам са ансамблом, за који сам сигурна да је сјајан. Такве ствари нису радили и чини ми се, то ће бити добар начин да се упознамо и да ја као неко нов у колективу схватим више о историји и традицији Шабачког позоришта - истакла је Милена Миња Богавац.
На одржаном састанку и представљању директорке театра медијима и јавности, присуствовали су градоначелник Небојша Зеленовић, досадашњи в.д. директора позоришта Александар Станковић и члан Градског већа за културу Игор Марсенић. Приликом сусрета градоначелник Богавчевој је пожелео добродошлицу и успешно руковођење Шабачким позориштем и истакао да Град увек радо помаже развој и промоцију културе.
- Имамо велика очекивања да се у Шапцу на један нов, посебан начин са Мињиним ентузијазмом и полетом деси нов живот и нова енергија у позоришту и културном животу нашег Града. Захвалио бих се и господину Александру Станковићу, на успешном руковођењу до сада, као и његовом претходнику Зорану Карајићу. Заиста, Шабачко позориште јесте најбоље позориште јужно од Саве и Дунава. Да бисмо наставили тако и кренули даље, постигли заједно нове успехе у ономе што је сада нама насушна потреба, а не луксуз, а то је култура, онда треба да сви дамо неки свој максимум. Уверен сам да је велика будућност и пред Мињом и пред Шабачким позориштем и желим им успешан рад - навео је Градоначелник Небојша Зеленовић.
Милена Миња Богавац – списатељица, драматуршкиња, слем песникиња. Рођена у Београду, 1982. где је дипломирала драматургију, на Факултету драмских уметности. Од 1999. године, са редитељком Јеленом Богавац води трупу Драма Ментал Студио, у оквиру које је радила на тридесетак уметничких пројеката. Кооснивачица је независне позоришне трупе Рефлектор театар у оквиру које ради као драматуршкиња и редитељка.
Од 2001. године ради у организацији Битефа, на овом фестивалу добила је признање за Полифону ауторку. Од 2016. чланица је Управног одбора Битеф фестивала.
Комади су јој извођени, награђивани, увршени у бројне антологије и преведени на дванаест светских језика. Добитник је Стеријине награде 2018 за комад “Јами дистрикт”, награда “Борислав Михајловић – Михиз” за драмско стваралаштво, “Јосип Кулунџић” за “изузетан успех у области позоришта”, две годишње награде Малог позоришта “Душко Радовић”, награде “Анђелка Михић” за уметничко дело које се користи феминистичким теоријама и неколико других.
М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa