Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
ОДЕЉЕЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ОСЕМЕЊАВАЊЕ

Протекле седмице начелник Одељења за пољопривреду Душан Лазић, посетио је имање пољопривредника Драгана Ђурића на Мишару, поводом најаве подстицајних мера Одељења за пољопривреду. Одељење за пољопрвреду расписало је конкурс за вештачко осемењавање крава, а с тим у вези, почело је и бесплатно осемењавање крмача на територији Града Шапца.
-Крмаче највише подлежу овом начину осемењавања, а постоје многе предности у односу на природан прираст. Смањује се стрес код животиња, обезбеђује се доста квалитетније семе, а квалитет меса је бољи. Град Шабац је преко Дирекције за пољопривреду издвојио десет милиона динара за ову намену и настојимо да пружамо и у наредном периоду било какав вид помоћи нашим пољопривредницима – истакао је Душан Лазић.
Услови су да домаћин има регистровано пољопривредно газдинство и да су животиње обележене. Мештанин Драган Ђурић се озбиљно бави овом производњом , има 56 крмача, а задњих пар година користи овај вид осемењавања.
-Помоћ људи из Дирекције за пољопривреду је јако озбиљна ствар с обзиром на то да смо сви ми мали произвођачи, а осемењавање је скупо. Прошле године сам осемењавао четрдесетак крмача, а једини проблем је био што је једна доза семена прилично мала. Требало би да буде бар две дозе, тако да се надам да ће то у будућности тако и бити. Искуства су доста добра јер има доста предности као што је здравији запат и спречава се ширење полно преносивих болести – истакао је Драган Ђурић.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa