Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
Обележена годишњица устанка
БЕЛА ЦРКВА – ЦЕНТАР УСТАНКА

Обележена годишњица устанка

Колико је био жесток почетак Другог светског рата види се и по томе како је Хитлер у првој половини 1941. године окупирао скоро целу Европу. У таквој брзој окупацији многе државе нису успеле да се брзо снађу, и да организују свој отпор окупатору. Једина земља у Европи, бивша Југославија и нарочито Србија у њој, нису се дале тако лако покорити. На све стране, у организацију КПЈ, одмах су почели да ничу устанци, после Србије у Црној Гори, затим у Хрватској, БиХ па у Словенији и на крају у Македонији. Прво је била герилска борба а затим су основане веће партизанске јединице. Непријатељ је нападан на сваком месту. На овако брз и жесток отпор једног малог народа окупатор је, да би “уразумио бунтовнике”, увео незапамћену одмазду – за једног убијеног Немца стрељано је сто Срба, за рањеног педесет. То је важило само за Србе.
А све је почело 7. јула 1941. године, на Ивањдан, у Белој Цркви, општина Крупањ. После Жикициног пуцња искра борбе за слободу брзо се ширила, нарочито у Србији где су убрзо основана три партизанска обреда, један у Мачви.
У тој немилосрдној борби многи борци и родољуби дали су своје животе да би у четворогодишњем рату победили окупатора и извојевали слободу коју данас имамо.
За одавање признања прекаљеном шпанском борцу Жикици, његовим друговима и свим борцима Другог светског рата, народ Србије организује саке године седмог јула сећање и свечано одавање поште свим изгинулим борцима за слободу у Белој Цркви, испод историјске липе. Свечаност је на државном нивоу. На свечаност долази по неколико стотина грађана Србије да положе венце, да одају пошту, да се још једном сете свих бораца изгинулих у рату. Поред одабраних говорника приређује се и културно уметнички програм са тематиком из рата.
Овогодишње обележавање 77. годишњице почетка Другог светског рата у овом делу Европе било је, чини се, до сада најсрдачније и најсвечаније.
Све је почело државном химном, затим је испред општине Крупањ Драгослав Штефаник, бираним речима поздравио све присутне на свечаности и укратко подсетио на ратне прилике у овом крају у време почетка устанка.
У име Владе Србије о седмом јулу и његовом значају говорио је министар за рад, запошљавање и социјална питања Зоран Ђорђевић, и добио заслужен аплауз. У име борачке организације Србије, једне од највећих у Европи, на овој свечаности професорски је говорио члан републичког одбора, професор Жељко Зиројевић.
Ове године забавни део остаће многима у веома добром сећању. Глумац Лепомир Ивковић и оперски певач Оливер Њего рецитацијама и песмама из рата одушевили су све присутне. Све је било за незаборав. У оквиру овог дела учествовала је и фолклорна секција Библиотеке “Политика” из Крупња.
На свечаности, као и свих до сада, у заједничкој организацији ГО СУБНОР и Удружења војних пензионера било је преко педесет Шапчана. У делагацији која је положила венац били су: Влада Нинковић, Ђорђе Момчиловић и Драгорад Гладовић. Свечаност је завршена дружењем и весељем у Клубу пензионера у Лозници.

С.Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa