Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
Народни Музеј у Шапцу
представио план активности

Визија развоја културе у Шапцу

У Народном музеју Шабац на конференцији за медије представљени су досадашњи резултати рада, на промоцији сталне поставке „Шабачки времеплов - баштина за будућност“ и Музеја шабачких Јевреја, као и планови за наредне пројекте. Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је рад ове установе културе и одобрило 2.100.000 динара за реализацију мултимедијалних садржаја у Музеју шабачких Јевреја, археолошко истраживање локалитета у Десићу и конзервацију предмета из сталне поставке. За заштиту, конзервацију и рестаурацију предмета из археолошке, етнолошке и збирке историје уметности опредељено је 400 000 динара. Музеј не поседује конзерваторско одељене и новац који добије од Министарства за рестаурацију предмета веома је значајан. Нов сјај добиће две уметничке слике из сталне поставке, као и четири текстилна предмета из етнолошке.
Министраство је одоборило 200.000 динара за изложбу „Немојте нас заборавити“, која садржи слике Ристе Марјановића, биће представљена у Паризу у Српском културном центру. Гостовањем у Француској, Музеј ће заокружити стогодишњицу облежавања од завршетка Првог светског рата.
Музеј негује традиционалан концепт излагања и презентације уметничко-историјског наслеђа и баштине шабачког краја који комбинује са савременим начином. О овоме сведоче и новине у представљању нове сталне поставке посетиоцима.
- По начину излагања и музејске презентације експоната, ово је јединствен музеј у Србији. Приликом посете другим музејима увидели смо да је њихов рад заснован на традиционалним, класичним излагањима. Музеј савремене уметности је другачије конципиран, они су као и ми искористили предности савремених технологија да представе своје експонате на најбољи начин. Комбиновањем класичног начина излагања и мултимедијалних средстава презентације постигли сасвим нов утисак и изглед. Поставка говори о историјату развоја живота на територији града Шапца и ближе околине од праисторије па све до данашњих дана. Акценат је на Малом Паризу, на златном добу града у време Јеврема Обреновића. Такође, веома занимљив део поставке носи назив „Шареница“, где се најмлађи суграђани могу упознати са богатом народном традицијом нашег краја и из музејске перспективе видети како изгледа традиционални шабачки вашар - навела је кустос историчар Светланка Милутиновић.
Директор Музеја Марко Бингулац у свом обраћању новинарима нагласио је да су врата Музеја увек отворена за све оне који желе да сазнају више о историји града Шапца, његовом културном богатству и погледају богату збирку предмета из поставке „Шабачки времеплов - баштина за будућност“.
- Желимо да презентујемо и приближимо рад Музеја и нашу сталну поставку суграђанима, широј јавности, како у Србији, тако и у иностранству. Наш рад је веома познат и подржан од стране Министарства културе, тако да смо и ове године добили значајна средства за наше пројекте у износу од 2.400.000 динара. Наш рад, као и развој културе у граду би био незамислив, без финансијске подршке Градске управе града Шапца - истакао је Бингулац.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa