Инфо

12. јул 2018.12. јул 2018.
Потврда високих домета
ПРВО ИЗВОЂЕЊЕ ПОЗОРИШНЕ ПРЕДСТАВЕ “НА ПУЧИНИ”, АМАТЕРСКОГ ПОЗОРИШТА “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ” У БОГАТИЋУ

Потврда високих домета

Мачвански позоришни ствараоци наставили путем који су трасирали њихови предходници
Премијером позоришне представе “На пучини” по тексту Славомира Мрожека у режији Ивана Томашевића, коју је прошлог четвртка извело Аматерско позориште “Јанко Веселиновић” у Богатићу, драмски аматери ове варошице, потврдили су висок реноме, који уживају у аматерском позоришном животу Србије. То се готово сигурно може рећи, већ самим избором текста који је веома ангажован и прати савремене токове живота, покушавајући да региструје, одгонетне и препоручи понашање људи у апсурдној ситуацији егзистенцијалног битисања.
Тако три изгладнела бродоломника, размишљајући како да преживе на пучини, без хране, долазе на идеју да једног од њих поједу. Проблем настаје кад треба одлучити, ко то да буде.
Писац градећи њихове ликове у често комичним ситуацијама, уз изузетно добар музички избор нескрива свој утисак да демократија није успела, а диктатура се не прихвата. С тим у вези кроз представу су прожете теме наше свакодневнице, од избора и гласања, до представљања кандидата и свега онога чему смо изложени под плаштом демократије . Аутор текста у једном тренутку посеже и за нихилистичком филозофијом живота, поручујући да је човек човеку вук.
У таквој ситуацији добро су се снашли: Бранислав Ковић, Мирослав Перић, Милош Јуришић, Јелица Ђонлић, Звонко Коморџић, Дамир Вучетић и Славиша Дражић, глумци овог прослављеног аматерског позоришног ансамбла, дуге и успешне прошлости. У поменутој представи, избором глумаца, учињен је добар спој младости и искуства, што је одмах био добар потез. Уосталом то је најбоље оценила овдашња позоришна публика, дугим аплаузом, на крају представе, упућеном, делом глумцима у представи, а делом недавно преминулом доајену мачванске аматерске позоришне сцене Нинку Ковачевићу, који је више од пола века свог живота, посветио “даскама које живот значе”. Овом приликом одата му је почаст.
За пример и похвалу су освојене награде и признања позоришта и глумаца у више досадашњих представа, на фестивалима и смотрама аматерског позоришног стваралаштва широм Србије.

Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa