Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
Пројекат вредан  девет милиона евра
ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА НАСИПА НА САВИ И ДРИНИ

Пројекат вредан девет милиона евра

Реконструкција насипа дуж Саве и Дрине, у укупној дужини од 16,1 км, званично је почела у уторак. Пројекат „Заштита Мачве од великих вода реке Саве и Дрине“ у износу од око 9 милиона евра финансира се из ИПА фондова ЕУ. Планирани рок за завршетак радова је фебруар 2020. године.
Почетку радова присуствовали су амбасадор Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић, председник општине Богатић Ненад Бесеровац, представници свих партнера у пројекту, а њих је у име града Шапца угостио заменик радоначелника Душан Костадиновић.
Презентација пројекта обављена је у Дуњића кући, а том приликом приказан је и филм о поплавама 2014. године. Након тога гости су обишли локацију „Сава парк“, а потом и црпну станицу „Каленића Равеница“ где су радови на насипу и започети.
Систем је онолико јак колико је јака његова најслабија карика, зато смо срећни што можемо да помогнемо да најслабије карике ојачају. Боље дати један евро за превенцију него осам евра за елиминисање штете. Тај однос показује колико је превенција битна, нагласио је амбасадор Фабрици и подсетио да је Европска унија учествовала у различитим пројектима реконструкције након поплава.
-Ми у Европској унији смо срећни што смо могли да будемо партнер Србији у овом великом подухвату реконструкције и обнове, али и превенције и заштите од поплава. У протекле четири године издвојили смо 172 милиона евра за најразличитије пројекте реконструкције, обнове од поплава, а сада прелазимо на превенцију. Ми морамо да бринемо о тлу, о земљи у којој живимо. Сведоци смо климатских промена и ако неко каже да их нема, довољно је само да погледамо у небо и да видимо коликом брзином се временске прилике мењају. Морамо увек да будемо спремни, рекао је амбасадор Сем Фабрици.
Министар Бранислав Недимовић је изјавио да се ове године из различитих буџета користи близу 100 милиона евра који се користе за систем заштите, одржавање постојећих система, за иригационе системе. Сматра да су 2014. лекције научене.
-Локације „Банов брод“ и Дреновац „Чеврнтија“, ту је била одбрана најзначајнијих привредних, пољопривредних, људских потенцијала низводно одавде. Те тачке су могле да направе највеће проблеме да је дошло до продора Саве. То људи мало знају, јер је фокус био на Обреновцу и неким другим местима. Зато је јако важно што се ради овај пројекат, рекао је Недимовић.
Пројектом управљају експерти Делегације ЕУ и ЈВП „Србијаводе“ које је израдило техничку документацију. Имовинско правне предуслове обезбедиле су локалне самоуправе Шабац и Богатић.
-Ово није први пројекат који се из фондова Европске уније реализује у Шапцу и Шабац је један од најбољих примера како кроз сарадњу са ЕУ могу бити решена инфраструктурна и животна питања наших суграђана. Међу пројектима које реализујемо у партнерству са ЕУ по значају се издвајају Регионална депонија Срем-Мачва и Постројење за пречишћавање отпадних вода, који су значајно подигли квалитет живота наших суграђана, а Пројектом „Заштита Мачве од поплава“ заштитиће се више од 150 хиљада становника и 30 хиљада хектара. Ја се надам да ће на путу Србије ка ЕУ оваквих пројеката бити све више, казао је заменик градоначелника Душан Костадиновић.
Деоница Дреновац „Чеврнтија“ реконструисаће се у дужини од 5,3 км, а деоница Црна Бара „Банов Брод“ у дужини од 10,9 км.
Шабац и ЕУ партнери
и пријатељи
Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици, изразио је задовољство што је поново у Шапцу, који је, како је рекао, био један од првих градова, поред Београда, које је посетио по ступању на дужност.
- Прошлог октобра свечано смо предали Граду Постројење за пречишћавање отпадних вода, а сада свечано почињемо пројекат који се односи на заштиту од поплава. Шабац и Европска унија имају снажно партнерство и пријатељство, поручио је амбасадор Фабрици и додао да је помоћ Европске уније за одбрану од поплава део шире слике и пакета помоћи ЕУ, која је не само Србији, већ државама читавог региона, дала додатни стимуланс за бржи пут у ЕУ.
- На томе морамо заједно да радимо и да будемо партнери. Нама је најважније да пројекти, као што је овај, доприносе благодети грађана, нагласио Сем Фабрици.

Јавни живот у Шапцу
почива на поштовању
цивилизацијских вредности
Пожелевши добродошлицу учесницима у пројекту и гостима, Душан Петровић, народни посланик, истакао је да јавни живот и политика у Шапцу почивају на истинском поштовању цивилизацијских, европских вредности.
- То значи да су медији у Шапцу слободни и да је рад локалног парламента за сваки респект. Лоше је када се политичари мешају у рад правосуђа и злоупотребљавају медије. То се у Шапцу не дешава, навео је посланик Петровић и поручио да ће Европска унија у Шапцу увек имати чврстог и постојаног борца за европске вредности.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa