Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
ЧУВАЊЕ ВИТЕЗА ОД ЗАБОРАВА
ОСВЕЋЕНА ЗВОНА И КРСТОВИ ЗА СПОМЕН-ХРАМ НА МАЧКОВОМ КАМЕНУ

ЧУВАЊЕ ВИТЕЗА ОД ЗАБОРАВА

У недељу, 15. јула, Епископ шабачки господин Лаврентије осветио је звона и крстове за спомен-храм Светог Стефана Високог на Мачковом Камену.
Идеја за изградњу храма, који се подиже у част јунацима палим на Јагодњи и Дрини у Великом рату, потекла је од протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије.
-Више је него очигледно да љубав и слога подижу ову богомољу поводом сто година од завршетка Великог рата, у којој ће бити и стална поставка о јунацима међу којима су били и краљевић Ђорђе Карађорђевић, наша чувена сликарка Надежда Петровић и браћа Рибникар, истакао је протојереј и додао да су из наше прошлости многа имена избрисана, а да ће у овом храму бити стални час историје.
Црква се гради на земљишту које је донедавно била сеоска утрина, а мештани села Дујевац и Селанац здушно су подржали ову идеју. Звона је даровао владика Лаврентије са свештенством, монаштвом и доброчинитељима из Лознице и Крупња.
- Угледајмо се на велике родољубе који су се ради отаџбине одрицали свега, па чак и сопственог живота. Нека и овај храм буде доказ да нисмо заборавили њихове велике жртве, јер чување од заборава витешких тренутака из наше прошлости улива снагу и вољу у будућа поколења да са жаром и одушевљењем чувају своју отаџбину, рекао је владика Лаврентије.
Поред свечаног чина освећења звона и крстова, одслужен је парастос палим јунацима, а велико освећење спомен-храма Светог Деспота Стефана заказано је за септембар, када се, пре сто година, одиграла чувена битка на Мачковом Камену.

М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa