Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
Причиновчани  отели цркву  Табановчанима?
И ТО СЕ ДОГАЂА

Причиновчани отели цркву Табановчанима?

Да ли су мештани Мачванског Причиновића, пре 150. година покрали материјал за градњу цркве у селу Табановићу и саградили је у свом селу, није потврђено, али је о томе ових дана Слободан Лолић, дипломирани инжењер електротехнике, објавио књигу
Недавно је дипломирани инжењер електотехнике Слободан Лолић, пензионисани руководилац Електро-привреде Србије у Београду, рођен у Мачванском Причиновићу, објавио књигу о томе, како се у његовом родном селу пре 150 година градило здање православне цркве. Књига је пуна богатих података из којих се види живот у доба династије.
Ретко које село је тада ( Доба династије Обреновић) могло само да гради цркву. Био је обичај да се удружи више суседних села, па цркву саграде негде на пољани чија је локација приближно била једнако удаљена од сваког села.
Мештанима Мачванског Причиновића и суседног Табановића било је дојадило да иду у заједничу цркву, у атару села Дреновца која је још служила за села Шеварице и Штитар, па су одлучили да свако село за себе гради богомољу. У исто време 1861. године подносе молбу српском књазу Михајлу Обреновићу да им се одобри градња цркве. Мештани Табановића су били нешто бржи са достављањем молбе у којој су написали све што је било потребно кад се обраћа Његовој Светлости Књазу Србском. Међутим, кад су предали молбу, рекли су Књазу да имају скоро сав материјал за цркву. Верује се да су Табановчани обећали како ће њихова црква користити и суседном селу Мачванском Причиновићу. Ваљда су рачунали кад они добију пре дозволу, Мачвански Причиновић неће добити. Е, тад би уследило да поп купи прилог и у једном и у другом селу за подизање храма.
Међутим, нису се тако лако дали преварити у Мачванском Причиновићу. Адут је био њихов сељак, посланик Светоандрејске скупштине 1858. године Мика Арнаутовић, један од 12 депутата из Мачванског среза који је тада имао 32 села са 29.131 житељем у 4.694 куће. И Табановић је имао посланика Јована Максића. Верује се да је он био исувише сигуран у молбу која је прва поднета господару Србије. И, како наводе многи извори, није тако био агилан да говори у Скупштини Кнежевине Србије као Мика Арнаутовић. Мика је својим мештанима рекао: Озидаћу је , па макар ме главе стајала. И тако би.
У молби господару Причиновчани су имали јаче аргументе.
За градњу цркве у Мачванском Причиновићу, по пројекту било је потребно 1.006, 5 дуката. Уз молбу Причиновчани су доставили, како би сада рекли, финансијску конструкцију. Да ли је заиста било ноћне крађе материјала са воловским колима у Табановићу од стране поклоника градње цркве у Мачванском Причиновићу, о чему већ 150 године преноси се прича са предака на потомке у оба села, још је само прича која је као таква ушла и у књигу Век и по цркве у Мачванском Причиновићу.
Како било да било, владар Србије је одлучио, после шест година надмудривања између водећих људи два мачванска села да се 1867. године почне са градњом цркве у Мачванском Причиновићу, која ће служити и народу у четири километра удаљеном Табановићу. Црква је саграђена у Мачванском Причиновићу 1868. године.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa