Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
“Подземни бојлер” за грејање
Министар рударства и енергетике Александар Антић у Богатићу означио почетак изградње топловода

“Подземни бојлер” за грејање

Са дубине од 460 метара, топла вода температуре 75 степени, капацитета 25 литара у секунди, путем цевовода треба да греје 16.000 метара квадратних у седам јавних установа. Вредност инвестиције је 120 милиона динара. Према Антићевим речима главни циљ је коришћење 27 одсто енергије из обновљивих извора до 2020. године
Почетку радова на бушотини ББ1, поред бројних гостију присуствовали су и министар рударства и енергетике Александар Антић председника општине Богатић Ненад Бесеровац, и др Ана Врањеш са Рударско-геолошког факултета.
Министар Антић је изјавио да је овај дан значајна за будућност читаве Мачве. Истакао је да је ово само први корак ка ономе што треба да буде велики циљ, а то је да се хидрогеотермални капацитети у поптуности ставе у функцију и понуде и грађанима и индустрији.
-Ретко ко у Србији зна да је Мачва пребогата хидрогеотермалним изворима. То је потенцијал који ова средина треба да искористи, што за овакве енергетске пројекте што за јачање пољопривредне производње која представља ослонац овог краја. Овај пројекат је настао из визије, напора и посвећености послу. Требало је доста храбрости, требало је бити визионар и веома посвећен како би се он реализовао. Његова највећа вредност је у енергетском смислу, али треба подвући и његову економску димензију, рекао је Антић и напоменуо да ће енергетске уштеде од реализације овог пројекта на годишњем нивоу бити око 15 милиона динара само на коришћењу енергената.
Министар сматра да овај потенцијал Мачва треба да искористи за привредни раст и развој и подвукао је да ће у томе пуну подршку имати од Владе Републике Србије и председника Александра Вучића. Истакао је да Влада наставља са политиком подстицаја за обновљиве изворе енергије и да остају посвећенни циљевима да до 2020. године 27 одсто енерегије буде из обновљивих извора. Навео је да овај пројекат значајно доприноси остварењу тог циља.
-Овај пројекат је показао да је Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду раме уз раме са најјачим светским факултетима у овој области, додао је министар рударства и енергетике.
Др Ана Врањеш, са овог факултета, навела је да, поред тога што је ово први овакав систем у Србији, 151. је у Европи, што није занемарљиво.
Радови су званично почели у понедељак, а за почетак ће се на овај начин грејати седам објеката јавне намене у центру.
Ради се о отвореном, прстенастом систему загревања без класичне топлане. Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду израдио је „Студију могућности коришћења хидрогеотермалне енергије за потребе даљинског грејања објеката јавне намене“. Пројекат кошта око 120 милиона динара и средства су опредељена делом из буџета општине, а делом из кредита. Процењује се да ће се пројекат исплатити већ за неколико година.
Према њеним речима, док су радили Студију на факултету су им била битна два кључна факотра: да направе оптимизован и одржив систем.
-Систем је пројектован тако да топлотну енергију добијамо са бунара ББ1 чија је температура 75 степени, а количина воде 25 литара у секунди. До објеката у центру Богатића стизаће у цевоводу који је израђен од специјалног материјала, предизолованог умреженог полиетилена, и тако неће бити губитака у мрежи. Бунар је од објеакта удаљен 2,5 километара и неће бити никаквих губитака што се тиче температуре и издашности. Овим доприносимо еколошком развоју овог дела Мачве, а водимо рачуна и о животној средини. На овај начин годишња емисија угљен-диоксида се смањује за 1.000 тона. Мачва спада у најпотенцијалније изворе са геотермалног аспекта и има бројне могућности за даљи развој, рекла је др Врањеш и захвалила се председнику општине Ненаду Бесеровцу на уложеној енергији и труду да дође до реализације овог пројекта.
Бесеровац се захвалио свима који су помогли у реализацији овог пројекта. Истакао је да је, 30 година од проналаска налазишта топле воде општина на корак од тога да овај природни ресурс стави у функцију.
-Ми се овде нећемо зауставити. Већ размишљамо за убудуће. Идеја нам је да у следећој фази топлотну енергију произведену из геотермалних извора понудимо привреди и грађанству, а крајњи циљ да на овај начин производимо и електричну енергију. Можда то из ове перспективе делује преамбициозно, али исто тако је изгледало бајковито и када смо кренули у реализацију овог пројекта, изјавио је Ненад Бесеровац.
На систем даљинског грејања биће прикачени објекти Предшколске установе „Слава Ковић“, Основне школе „Мика Митровић“, Мачванске средње школе са спортском халом, зграде Општине и Основног суда, управна зграда ЈКП „Богатић“ и зграда Центра за социјални рад „Богатић“. Снага овог даљинског система је 2,1 мегават и грејаће скоро 16.000 метара квадратних.
Топла вода, енергетска згода
Мачвани су се после три деценије и више од како су у утроби плодне земље пронашли топлу воду, одлучили да драгоцену енергију, која је одлазила у неповрат, користе за загревање објеката. Реализација пројекта топловода креће из дела варошице Богатић, који зову Баир, са бушотине ББ1.
Стручњаци су израчунали да ће само годишња уштеда за грејање, седам јавних објеката, које је до сада обављано на угаљ или нафту, бити око 15. милиона динара.
- Државни циљ је коришћење 27. одсто обновљиве енергије до 2020. године, каже министар за рударство и енергетику Александар Антић, приликом означавања почетка радова на топловоду.
План државе је према његовом мишљењу остварив, будући да је у Војводини у току реализација више пројеката у којима се за добијање драгоцене енергије користи ветар.
- Све ове пројекте Влада ће подржати, поручио је министар Антић.
М.М./Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa