Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
Корени “Свиленог конца”  у мелодији Цицварића
ЗАВРЗЛАМЕ НА ЕСТРАДИ

Корени “Свиленог конца” у мелодији Цицварића

Данашњу мелодију “Свилен конац”, компоновао је Властимир Павловић Царевац, а на основу ње Милутин Поповић Захар је написао текст, који је отпевала његова бивша супруга Гордана Лазаревић
Различите забаве у Србији у много случајева почињу готово култном мелодијом и песмом “Свилен конац”, а мало ко зна генезу и њен настанак.
Разјашњења ради, мелодију “Свилен конац”, какву данас знамо, компоновао је Властимир Павловић Царевац, на основу мелодија које су изводили разни оркестри у Србији, од којих је најчувенији шабачки ансамбл “Цицварићи”. Милутин Поповић Захар је на Царевчеву мелодију написао текст, који је отпевала његова бивша супруга Гордана Лазаревић. Стручњаци из области музикологије се са овим слажу. Нарочито да је тешко повући разлику између изворне и компоноване музике, за шта су најбољи пример песме Драгише Медовића.
Сваке године, а текуће 24. пут у Великом Градишту се одржавају “Царевчеви дани”, манифестација којом грађани ове мале вароши, крај Дунава, песмом и виолином подсећају на свог славног земљака. (Властимир Павловић Царевац је рођен у селу Царевцу, близу Великог Градишта. Утемељио је и афирмисао све битне вредности народне музике, како личним интерпретацијама и свирком, тако оснивањем Народног оркестра РТС.)
Тако је било и недавно. Уствари културни прегаоци Великог Градишта, организујући Царевчеве дане, негују народну музику, путем наступа даровитих певача и талентованих виолиниста.
Много пута у први план је истицана “Царева лична карта”, мелодија и песма “Свилен конац”. Ни речи није било о њеном настанку.
Враћајући се на почетак ове приче, треба рећи да су поред многих хроника објављених о њима “Цицварићи” и даље остали, како пише наш колега и дугогодишњи главни и одговорни уредник овог листа, почивши Новица Прстојевић, у измаглици породичних предања и несигурних сећања. Можда чекају верификацију музичких стручњака нових генерација и својих суграђана. Они се, истина нешто дуго враћају коренима, за разлику од Градиштана, који су у свом централном варошком тргу, близу Дунава и зграде Скупштине општине подигли леп споменик свом чувеном земљаку, а Фестивал који у његову част приређују сваке године је несумњиво највреднији бренд вароши. Својом културном и уметничком посебношћу, далеко је превазишао оквире Браничевског округа.

Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa