Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
ПРИПРЕМЕ ЗА НАЈВАЖНИЈУ ЖИВОТНУ УЛОГУ
ПРВА ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА У МАЧВАНСКОМ ОКРУГУ ПОЧЕЛА СА РАДОМ У КОЦЕЉЕВИ

ПРИПРЕМЕ ЗА НАЈВАЖНИЈУ ЖИВОТНУ УЛОГУ

У овим школама родитељи ће добијати савете у току трудноће, непосредно након порођаја и пар година после тога, у току одрастања детета. Циљ је да оба родитеља буду укључена у родитељство и одрастање детета
У првих шест месеци на подручју коцељевачке општине рођено је око 30 беба. Само у јуну ова локална самоуправа добила је десетак нових становника. “Роса” школа родитељства, 17. у Србији и прва у Мачванском округу, отворена је недавно у Коцељеви.
У њој ће родитељи добијати стручне савете и подршку током трудноће и првих година одрастања детета.
Школа у коцељевачком Дому здравља једна је од укупно 20 коју је ова компанија отворила у сарадњи са надлежним министарством у оквиру иницијативе покренуте пре три године, па ће уз Коцељевце током 2018. подршку добијати и родитељи из Димитровграда, Бечеја, Ниша, Бољевца, Руме, Опова, Вршца, Ужица и Босилеграда.
За др Снежану Пантић Аксентијевић, руководиоца групе за јавно здравље, сектора за јавно здравље и програмску заштиту је важно постојање партнерства друштвено-одговорне компаније као што је “Роса вода” и државне институције чија сарадња је добробит за пацијенте.
–У овим школама родитељи ће добијати савете у току трудноће, непосредно након порођаја и пар година после тога, у току одрастања детета. Циљ је да оба родитеља буду укључена у родитељство и одрастање детета- рекла је др Пантић Аксентијевић приликом отварања ове школе и пожелела да она има много нових родитеља и још више беба, задовољних корисника и срећних породица.
За педијатра др Мирјану Макевић Ђурић рад у школи родитељства представља част и задовољство.
–Циљ школе родитељства је да се новим родитељима уклоне сви страхови које родитељство носи, све непознанице и да их припремимо да без страха уђу у најважнију улогу у свом животу и на тај начин обезбеде једну квалитетну породицу као основу за здраво детињство и живот- оценила је др Макевић Ђурић.
“Роса” школа родитељства налази се у комплетно реновираном и опремљеном простору Дома здравља “Др Даринка Лукић”. Кроз предавања, вежбе и радионице, будући родитељи ће имати прилику да добију кредибилне и стручне савете о току и фазама трудноће, значају дојења, правилној исхрани трудница и беба, порођају и нези детета. У рад школе укључен је тим који чине два педијатра са медицинским сестрама, гинеколог, патронажна и служба стоматологије.
Председник општине Душан Илинчић, приликом свечаног отварања, оценио је да је школа родитељства у Коцељеви велика ствар за све становнике општине, а посебно за садашње и будуће родитеље.
Прва трудница која је присуствовала отварању школе родитељства била је Слађана Мандић из Коцељеве за коју је овај догађај од изузетног значаја.
–Ово ми је друга трудноћа. Верујем да сам много пропустила што нисам имала прилику да похађам школу родитељства у првој трудноћи, па се надам да ћу то надокнадити сада. Биће све на једном месту тако да можемо да постављамо питања за све оно што нас буде интересовало од самог почетка трудноће па све до момента док не постанемо родитељи али и касније- изјавила је будућа мама.
Компанија “Роса вода” подржава оно што је најважније у друштву, а то је породица и одгајање деце. Нада Филиповић, бренд менаџер ове компаније, изразила је захвалност Министарству здравља и локалним самоуправама које су препознале њихову мисију.
–Оно што је важно да напоменемо јесте да су сви наши грађани учествовали у овом пројекту куповином “Роса воде”. Ми смо одвајали један динар од сваке флаше и то је улазило у буџет за све ове школе, њих 17 које смо до сада отворили и преостале три које ћемо отворити наредних дана. Тиме смо обухватили више од пет хиљада беба и њихових родитеља- истакла је бренд менаџер компаније.
Према подацима педијатријске службе Дома здравља у Коцељеви се годишње роди између 80 и 90 беба. Број новорођених девојчица и дечака је готово уједначен а у овој установи верују да ће државне мере популационе политике на пољу повећања наталитета имати позитиван ефекат те да ће и ова општина имати више новорођене деце.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa