Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
Кукурузна златица

Штета све већа

Кукурузна златица (Диабротица виргифера) је штетни инсект који се појавио на нашим просторима крајем 20 века. Одрасле кукурузне златице су жуте боје са црним уздужним пругама, добри су летачи и уколико се заштита кукуруза не одради на време могу да направе велику штету.
Одрасли инсекти за своју исхрану углавном користе листове, а када дође до цветања кукуруза почињу јести полен и свилу, што доприноси појави рехуљавости клипова, као и зрнима кукуруза у млечној зрелости унутар врха клипа. Просечан животни век одралог инсекта је од 5 – 7 недеља. Међутим највећи проблем праве ларве овог штетног инсекта, јер се током свог развоја који траје око три недеље хране кукурузовим кореном. Ларве могу потпуно уништити главно и бочно корење, па такве биљке лако полежу при појави јачих ветрова и олујних киша. При том се јавља карактеристичан симптом, тзв. “гушчији врат”. При оптималном распореду падавина, корен оваквих биљака се може делимично регенерисати. Међутим, такве биљке троше хранива на регенерацију уместо на развој клипа, те принос може бити значајно умањен.
Упозоравамо произвођаче кукуруза уколико је присутна сетва кукуруза у монокултури да могу очекивати у следећем периоду значајне штете. Бројност кукурузне златице рапидно расте из године у годину као и штете прозроковане исхраном ларви кукурузне златице. Монокултура кукуруза ће такође бити више угрожена и од осталих штеточина, првенствено кукурузног пламенца.
Заштита од кукурузне златице
Једина мера борбе против ове штеточине је правилан плодоред тј. забрана сетве кукуруза у монокултури.
Ларве које се излегу наредне године, ако је посејана нека друга култура на тој парцели угину од глади. Узастопна сетва кукуруза две или више година на истој парцели доводи до веома јаког развоја ових штетних инсеката.
Као још једна мера заштите кукуруза на подручју где је присутна кукурузна златица се препоручује одабир хибрида који имају јаче развијен коренов систем. Такође једна од биолошких метода би била и ранија сетва кукуруза, јер на тај начин биљка стиже да развије боље коренов систем.
Хемијска заштита кукуруза од инсекта кукурузна златица почиње са третманом семена пре сетве. Овај вид заштите се ради у комбинацији са заштитом семена и против других болести и штетних инсеката које прете семену кукуруза након што се посеје. Такође се може радити убацивање гранулисаних инсектицида у склопу предсетвене припреме и његово мешање са земљом током припреме пре него се одради сетва кукурза.
Да ли је кукурузна златица присутна на њивама се прате помоћу феромонских клопки, жутих лепљивих клопки, праћењем суме ефективне температуре и визуелним прегледима.
Слободан Гошић дипл.инг заштите биља Пољопривредна стручна и саветодавна служба Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa