Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
КИША СМАЊИЛА РОД ПШЕНИЦЕ

100.000 тона мање

- У Србији ће ове године због кише укупан род пшенице уместо очекиваних 3,3 милиона тона бити око 3,2 милиона тона или мањи за око 100.000 тона - рекао је директор Удружења за унапређење производње и извоза пшенице и уљарица "Жита Србије" Вукосав Саковић.
Он је за агенцију Бета рекао да жетва још није завршена, у просеку је у Србији пожњевено више од 95 одсто засејаних површина, с тим што је у Војводини са њива "скинуто" око 99 одсто рода, а централној Србији око 90 одсто.
Саковић је рекао да су очекивани приноси по хектару пре киша били око 5,1 тону, а сада су процене да ће бити око пет тона.
Истакао је да су честе кише умањиле и квалитет зрна око 60 одсто рода пшенице у Србији.
"Код те пшенице је смањена хектолитарска маса и повећана је проклијавост зрна, због чега хлеб може да буде лошег квалитета, а ако се користи за исхрану стоке морала би да се меша са квалитетном пшеницом", рекао је Саковић.
Додао је да ће Србија имати проблема при извозу пшенице јер ће око 1,5 до 1,7 милиона тона морати да се прода на страно тржиште, а произвођачи ће нудити на продају пре свега ту мање квалитетну пшеницу.
Проблем са квалитетом пожњевене пшенице, према његовим речима, имају и околне земље јер у Бугарској квалитет лошији него у Србији, а у Мађарској и Румунији је пшеница на нивоу квалитета у Србији.
Саковић је рекао да је цена квалитетне пшенице око 16,50 динара за килограм, а мање квалитетне 15 динара.
"Нема назнака да би цена пшенице у скоријем периоду на светском тржишту могла да расте или да пада, али треба сачекати крај жетве у октобру", рекао је Саковић.
Принос пшенице у Србији ове године, према његовим речима, спада у боље у последњој деценији, а подаци о анализи квалитета и укупном роду очекују се за десетак дана.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa