Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
Купусов мољац
САВЕТИ СТРУЧЊАКА

Купусов мољац

У нашем региону купус је повртарска биљка која је веома заступљена. Усев се расађује од пролећа па све до краја јула и гајење је у више етапа. Прегледи усева морају се често спроводити због појаве штетних инсеката у усеву као и болести које могу причинити значајне штете и тако умањити тржишну вредност самог производа. Управо ових дана врши се расађивање купуса за јесењу бербу.
Штеточина која може причинити штете већих размера ако се отргне контроли је купусов мољац ( Плутелла мацулипеннис). Највеће штете су када нападне формиране главице, тада га загади изметом те таква роба губи тржишну врдност. Ова штеточина може да оштећује и карфиол, тада се гусеница убушује у цветове.
Одрасли инсект је лептир који има распон крила око 16мм. Крила су тамно сиве боје са изразитом валовитом светло-жутом пругом која је видљива и када је у стању мировања. Гусенице су око 12мм, имају сужења на оба краја. Почетни стадијуми су зелене боје, а старији су смеђе. У почетку гусенице изгризају само паренхим између лисних нерава те настају прозорчићи, док старије гусенице праве изгризотине неправилног облика на лишћу, и загађују га изметом који је видљив при нападу ове штеточине.
Лутка презимљава, а у рано пролеће излеће лептир који лети у вечерњим часовима и полаже јаја на биљке домаћина или у недостатку на коровске биљке из фамилије крсташица – Брассицацеае.
Купусов мољац има годишње 3-4 генерације, за развој му погодује сушно време са већим средњедневним температурама.
Заштита од ове штеточине: плодоред, агротехничке као и хемијске мере скупа удружене дају веома добре резултате. Купусов мољац има доста и природних непријатеља. Када се на време региструје на гајеним биљкама , употреба биолошких препарата инсектицида на бази Бациллус туригиенсис даје добре резултате, а веома је безбедан за гајене биљке, за човека и околину. Време појаве купусовог мољца поклапа се са појавом великог и малог купусара, тако да се приликом сузбијања њих , успешно сузбија и купусов мољац. Од инсектицида могу се користити они на бази а.м.алфа-циперметрина ( Фастац МЕ) и ламбда-цихалотрина ( Гром, Карате Зеон, Козак).

Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa