Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
Финале пре финала
“КАВЕЗ” У БЕНСКОЈ БАРИ НЕОЧЕКИВАНО ПРИМЕЊЕН НАМЕНИ
У ДАНУ ВЕЛИКИХ СПОРТСКИХ ДОГАЂАЈА

Финале пре финала

У дану када су сви чекали два велика финала, у Москви и Лондону, у тзв. Кавезу у Бенској бари, неколико десетина малишана, приредили су себи, али и станарима околних зграда, несвакидашњи спортски догађај. Направили су неку своју верзију Светског првенства у малом фудбалу.
Као лавови, борили су се за сваку лопту и радовали головима свог тима. Нисмо их питали ни за лично, ни за име клуба, само смо, заједно са њима, уживали у њиховој игри. Било је и навијања, и атрактивних потеза, мало и симулирања ала Нејмар…
Становници Бенске баре годинама имају проблем, посебно у ноћним сатима, са високим нивоом адреналина или алкохола појединих суграђана. Често се и током дана, када је време за одмор, паркић и терен, претворе у својеврсни луна парк, јер из појединих паркираних аутомобила на зеленој површини ,,трешти,, музика док се вежба на справама. Неретко се чује и звук сирена Хитне помоћи и полиције, јер су у неколико наврата у последњих неколико дана често долази на интервенцију због суграђана који су се “урадили” неким чудним супстанцама којима није место у дечијем парку и на игралишту..
Зато је фудбалско надметање дечака и понеке девојчице, било право освежење. Док је такве деце и тренера, мање ће бити шприцева у том истом паркићу, разбијених флаша пред зору и непроспаваних ноћи за станаре околних зграда.
На СП у Русији победили су Французи, на Вимблдону Новак Ђоковић, а у Бенској Бари сви малишани.
За савршени спортски дан недостајала је само канта за отпатке у коју би могле да буду бачене флашице од воде и амбалажа од грицкалица. Међутим, и она је у једној од непроспаваних ноћи поломљена и исчупана.
Баре су центар света
На турниру је учествовало преко 30-оро деце узраста од 5 – 13 година. На другом турниру, названом „Баре су центар света“, или скраћено Б.С.Ц, учествовало је 7 екипа које су тај дан одиграле 21 утакмицу.
Идеја за први турнир који је одржан у септембру прошле године потекла је од Николе Марића, родитеља једног детата које је учествовало на турниру и које већину свог слободног времена проводи у поменутом парку. Подршку у организацији турнира Б.Ц.С. 2018. пружио је још један родитељ Синиша Ђаковац који је имао мало незахвалну улогу, а то је да буде судија . Три првопласиране екипе су добиле медаље а сви учесници једну јако лепу успомену и сећање на турнир Б.Ц.С. 2018. Било је ту свега, и суза и смеха али њихова заједничка фотографија на крају турнира говори да су то пре свега одлична деца и прави другари.

Уредите „кавез“
-Идеја турнира је да децу склонимо са улице, да их учимо неким другим вредностима, промоција спорта, игре, квалитетног детињства и правог дружења. А када погледамо како су се деца понашала за време турнира верујте да и ми можемо много да научимо од њих- истичу организатори и апелују на надлежне да терен, популарно назван „кавез“, што пре санирају јер је у јако лошем и небезбедном стању, најмањи проблем је када се лопта пробуши, али дешавале су се ситуације када се деца повреде на арматуру и жице које вире са свих страна.
В. М. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa