Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
АЛТЕР НАТИВА: АРОМАТЕРАПИЈА

Етарска уља против старења

Чињеница да се етерична уља користе у борби против старења коже, не само да је позната, него се примењује као озбиљно и природно антиејџинг средство.
У овом броју доносимо вам причу о најефектинијим есенцијалним и базним уљима од којих можете правити серуме за боре на челу, око очију и усана.
Јојоба уље
Уље јојобе је једно од најефикаснија биљних уља, које регулише лучење себума и садржи многе корисне састојке као што је витамин Е, комплекс витамина Б, силицијум, хром, бакар и цинк. С обзиром да је антифламаторно, идеално је за кожне инфекције, зарастање рана и “пеглање”бора.
Како старимо, наше лојне жлезде производе мање себума, што доводи до суве коже и косе, чак и до перутања и свраба главе. Уље јојобе је веома слично текстури коже, што га чини избором број један за целокупно здравље и изглед коже.
Основна предност јојоба уља је хидратација коже и косе, која је неопходна кад наше тело “затаји”. С друге стране, превише себума, што се дешава када су нивои хормона високи, могу довести до масне коже и акни. Јојоба уље је корисно за лечење екцема, као кућни лек за акне, а може помоћи и код опекотина.
Уље јојобе је некомедогено, што значи да не запушује поре. Богато је јодом, што помаже у борби против бактерија. Антиоксиданти који су присутни у овом уљу “обесхрабрију” фине линије и успоравају друге знакове старења, с обзиром да стимулишу синтезу колагена.
Студија из 2012. године спроведена у Немачкој испитала је способност уља јојобе да смањи кожне лезије и побољша целокупан статус коже. Од 194 учесника, који су три пута недељно наносили маске од глине са јојоба уљем на лице, код 54 процента испитаника примећено је да су кожне лезије значајно смањене након шест недеља употребе.
Уље плода
дивље руже
Ово је дефинитивно једно од најбољих уља у борби против бора и старења коже. Уље плода дивље руже (шипка) само по себи је серум против старења.
Богати је извор есенцијалних масних киселина и једно од најбољих биљних извора витамина Ц, који помаже производњу колагена. Садржај витамина Е иде до 130мг на 100 грама, а доминантан је гама токоферол који има најснажније хемопротективно деловање од свих токоферола. Такође, присутан је третиноин, или киселинска форма витамина А.
Уље плода дивље руже показало се као веома ефикасно у третирању ожиљака, бора, стрија и хиперпигментације. С обзиром да је нестабилно, требало би га чувати на хладном и тамном месту и пазити на рок трајања.
Уље семена нара
Још једно изузетно уље, за које тврде да је “сигуран и ефикасан хемопревентивни агенс против рака коже“. Кроз историју, ово уље се користило за лечење многих болести, а моћно је у борби против старења коже. Уље нара има тамно црвену боју, што је последица присуства корисних биофлавоноида. Биофлавоноиди и масне киселине чине га одличним у заштити коже приликом излагања сунчевим зрацима. Заправо, истраживање доказују да уље нара има природни СПФ 8.
Уље тамјана
Бројни су бенефити етарског уља тамјана. Између осталог, одлично је за третирање флека од сунца, старачких пега, неуједначену боју коже и било каквих мрља.
Есенцијално уље тамјана може да се користи за смањење флека од акни, против проширених пора и бора. Такође, једно је од најбољих есенцијалних уља за затезање коже. Може да се користи на било којим местима где се кожа опушта, као што је абдомен, врат, образи, или у регији испод очију.
Чаробњак, како зову уље тамјана, има способност да ојача кожу и побољша њен тонус и еластичност, као и одбрамбене механизме. Студије су показале да има антинфламаторна својства и може помоћи у отклањању стрија и ожиљака.
Уље лаванде
Кад је реч о есенцијалним уљима у борби са борама, дефинитивно не можемо изоставити етерично уље лаванде. То је вероватно најбољи избор код опекотине и посекотина, али је одлично и за борбу против старења.
Према истраживању, етерично уље лаванде помаже вашем телу да произведе своје најмоћније антиоксиданте.
Захваљујући својим познатим антимикробним и антиоксидативним карактеристикама, есенцијално уље лаванде, помешано са богатим алое вера или кокосовим уљем, изузетно је за кожу.
Уколико желите да умањите старачке пеге и фелке, помешајте уље лаванде са етарским уљем тамјана и ставите га на флеке непосредно пре одласка на спавање.
СЕРУМ ПРОТИВ
СТАРЕЊА
Етерична уља против старења богато хидрирају вашу кожу и штите је од слободних радикала. Такође, садржи одређене фитонутриенте који побољшавају комуникацију међу ћелијама и лечење коже.
У козметичке сврхе, етарска уља се наносе у концентрацији од 0,5 до 3% у нези лица, а до 10% за негу тела (против целулита, стрија и слично).
Уколико желите да израчунате формулу која се преперучује у већини литературе, потребно је мало математике: (количина базног уља) џ (жељени проценат) = број капи.
Састојци за серум против старења: уље јојобе, плода дивље руже, семена нара, тамјана, лаванде и витамин Е. Помешајте састојке, ставите их у стаклену бочицу и чувајте на хладном месту.
Серум утрљајте на кожу лица сваке вечери, неколико капи пре спавања.

ТЕСТ ПРЕ УПОТРЕБЕ
Пре употребе етеричних уља, обавезно извршите мини тест да бисте били сигурни да нисте осетљиви, или алергични на уља. Увек купујте уља која су 100% чиста, терапеутска и органска, како бисте постигли најбоље резултате, без било каквог ризика.
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa