Инфо

19. јул 2018.19. јул 2018.
Библиотерапија и позитивни ефекти које читање има на људски мозак

Књиге лече

Да ли књиге заиста могу да лече и помогну људском мозгу да остане у форми? Могу ли да нам помогну да се осетимо здравије и да водимо срећне животе? Научници су дали потврдне одговоре на ова питања. Чињеница је да читање позитивно утиче на наше здравље, помаже да бар мало боље разумемо друштвене околности, свет око нас и будемо смиренији, свеснији, креативнији и чини да се са великом радошћу посвећујемо овој активности.
Боље је од пилуле
за спавање
Уколико патите од несанице и не успева вам лако увече да утонете у сан, читање само неколико страница помоћи ће вам да решите овај проблем. Насупрот књизи, светло екрана телефона, компјутера или телевизора, преносе сигнале мозгу да је време да се разбуди. Читање књиге уз пригушено светло далеко је боља опција него поглед у екран неког од савремених уређаја.
Читање опушта
Према истраживању из 2012. године, читање помаже у побеђивању стреса, више него слушање музике, шетња, шољица кафе или чаја и то за чак 67 одсто. Ревносним читаоцима довољно је свега шест минута дружења са књигом да се у потпуности релаксирају и препороде.
Одржава мозак у форми
Читање помаже да тренутно боље памтимо, а посебно када зађемо у године и када наша меморија постаје све слабија. Истраживања су показала се да код особа које радовно читају, а посебно уколико то раде у зрелијим годинама, мозак ради и за 32 одсто више од оних који избегавају ову активност.
Смањује ризик од
Алцхајмера и позитивно утиче на наше здравље
Мозак је орган који стари у складу с тим како и колико често га користимо. Баш као што вежбом јачамо своје срце, мишиће и кости, тако читањем јачамо мозак. Самим тим се ублажавају ризици за рану деменцију и Алцхајмерову болест. Научници тврде да читање смањује ризик од развијања деменције чак до 35 одсто. Када проводимо време уз неки добар роман, осим што тиме помажемо себи да будемо срећни и опуштени, такође чинимо добро за себе у будућности.
Лечи депресију
Научно је доказано да је људима којима је била дијагностикована депресија, читање помогло да је ублаже и то боље него било који други начин. Књиге су их мотивисале да превазиђу своју лошу ситуацију и пронађу нови смисао живота.
Читање јача
саосећајност
Урањање у неки други лик, често измишљени и измаштани свет у који воде приче из књига, помаже људима да развију емпатију, која је врло битна за социјализацију. Књиге нам помажу да разумемо свет око нас и да живимо живот на најбољи могући начин. Читањем постајемо бољи и саосећајнији људи. Фикција је корисна симулација и стимулација која нам помаже да изађемо на крај са изазовима и збуњујућим друштвеним односима у нашем окружењу. На основу проучавања снимака мозга, истраживачи су уочили да нас књижевност учи како да живимо на најбољи могући начин, водећи нас по истом принципу по којем нас компјутерска симулација учи да управљамо авионом. Ово сазнање осветљава све оне ситуације у којима смо осетили да нас је неки роман подучио или просветлио. Будући да нам фикција помаже у животу као својеврсна симулација ситуација из стварног живота, чини се да као људска бића постајемо бољи захваљујући управо књигама и читању. Постоји ли бољи начин да одрастамо и сазревамо од тога да кроз живот идемо у друштву добрих романа и јунака који ће нам показати пут?
Трудимо се да будемо што сличнији неком
књижевном јунаку
Када се изгубимо у свету неког имагинарног јунака, често се дешава да несвесно почнемо да мењамо своје понашање и размишљање како бисмо му били што сличнији. У једном експерименту, истраживачи су проверавали шта се догађа са људима који, док читају фикцију. Читаоци почињу да осећају, мисле, верују и имају исте унутрашње одговоре као и неки од јунака, доживљавајући их као сопствене. Реч је о феномену који су назвали „преузимање искуства“. Открили су да у правим околностима ово може довести до истинских промена, макар и привремених, у животима читалаца. Велика је вероватноћа да ће читаоци који су се заиста поистоветили са неким измишљеним ликом који је успео да превазиђе одређену животну препреку која га је спречавала да буде оно што жели, након прочитане књиге пронаћи унутрашњу снагу и изборити се за свој сан. Није ли сјајно што можемо да читамо о инспиративним јунацима и да на основу тога правимо позитивне промене у свом животу?
Време годишњих одмора је идеална прилик да кренемо са библиотерапијом. Да ли је једна књига недељно преписан лек који је свима нама потребан? Хајде да одредимо себи терапију!

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa