Инфо

26. јул 2018.26. јул 2018.
ИЗНАЈМЉИВАЊЕ И ИЗДАВАЊЕ СТАНОВА У ШАПЦУ

ОД БУЏАКА ДО ЛУКСУЗА

Од септембра до јула станови су “резервисани” за ђаке, али власници су углавном конзервативни и нетолерантни. “Шминкање” огласа се подразумева, а депозит је, за услове који се нуде, сраман. И станодавци и станари су специфични на свој начин
Од луксузних станова, високих цена до јефтиних буџака у којима су судопера и њц шоља у једној просторији, углавном је оно што се нуди нашим суграђанима. Од тридесет станова у огласима, десет “може да прође”, пет идеалних али чудних власника, а ако имате среће, моћи ћете да изаберете између два пристојна.
Од септембра до јула станови су “резервисани” за ђаке, али власници су углавном конзервативни и нетолерантни.
- Цимерка и ја смо тражиле стан јер се школујемо у граду. Иако је понуда у огласима била велика, било је тешко наћи нешто пристојно. У једном таквом стану власница нам је рекла да тражи озбиљне студенте што подразумева недовођење мушкараца и неслављање рођендана. Значи - гледање у књигу и тотална асоцијалност. Је л то студентски живот? – пита се кроз смех наша суграђанка Милена Јовановић.
Породицама најтеже
Породицама је најтеже да нађу место за становање у току лета. Према речима нашег суграђанина, договор се најлакше склопи са млађим власницима.
- Супруга и ја смо нашли феноменалан стан који се уклапао у наш буџет. Уселили смо се и све је било добро до момента када се десио проблем са инсталацијом у купатилу. Схавтили смо да је ова ситуација настала у току изградње. Расположени да учествујемо у плаћању реновирања купатила, власница, средовечних година, нас је ипак истерала јер је то за њу “велики стрес” – објашњава наш суграђанин Иван Марковић.
Углавном без животиња
И станодавци и станари су специфични на свој начин. Често виђамо огласе за самце, девојке, оне без животиња, непушаче и слично.
- Након двадесет и нешто позваних бројева, коначно “налетим” на пристојно опремљен стан. Људи су комунактивни, а стан је за дивно чудо онакав како је описан у огласима. Са “малом” зачкољицом - без животиња. Иако је у питању само мачка, станодавцима је засметало. Није ми падало на памет да је се одрекнем због људи који не воле животиње - наводи љубитељка животиња Милица.
Истина се не продаје
“Шминкање” огласа се подразумева, а депозит је, за услове који се нуде, сраман.
- Другар и ја смо позвали оглас у ком је писало “Комплетно опремљен стан, комфоран, идеалан за студенде, функционалан, пристојан, режије мале, без депозита ”. Знате шта нас је дочекало? Два кревета, кухиња у распаду, ТА пећ која не ради, депозит у висини кирије, а амбијент идеалан хорор филм – истиче млади студенд Јован.
Интересантно је да је разлика у ценама мала у односу на квадратуру. Двособан или трособан стан, за десет или двадесет евра биће скупљи у односу на једнособан. Било како било, требало би бити опрезан.
Закон о становању и
одржавању станова
Према речима адвоката Зорана Вилића ступањем на снагу Закона о становању и одржавању зграда од 2016. године, престали су да важе Закон о становању, Закон о одржавању стамбених зграда, Закон о социјалном становању и Закон о јавној својини.
Овера уговора није посебно прописана, али је свакако препоручљива ради веће правне сигурности. То се може уз важеће личне карте и плаћену таксу за оверу, обавити код јавног бележника где поступају бележнички приправник или његов помоћник.
У делу Закона који се односи на коришћење станова и исељење, прописано је да се уговор о закупу стана закључује у писаној форми између власника стана и закупца, при чему закуподавац треба да обавести управника стамбене заједнице да ће закупац учествовати у трошковима одржавања зграде.
- Оно што уговор о закупу треба да има је место и датум закључења, податке о уговорним странама, податке о стану, време трајања закупа, износ, начин и рок плаћања, услове отказа и обавезе уговорних страна. Питања која нису уређења новим законом, уређују се у складу са Законом о облигационим односима, уз напомену да отказни рок за предвиђен уговор не може бити краћи од деведесет дана – истиче Вилић.
Важећи неоверени
уговори
Уколико постоји неоверен уговор о закупу стана, исти се свакако може користити као доказ у случају судског или правног поступка.
-Неоверени уговори производе правно дејство. Чак и сама чињеница да је закупац ступио у државину одређеног стана подразумева правну заштиту. У случају незакључења уговора, већ приликом просте предаје кључева закупцу од стране закуподавца и уласком закуподавца у државину непокретност, закупац стиче одређена права –истиче Вилић.
Раскорак са законом
-Након овере уговора о закупу стана, закупац може извршити пријаву боравка на новој адреси, уз подношење доказа надлежном органу да је стан у власништву законодавца. Међутим, пракса у вези издавања станова је још увек у раскораку са законом. Код већине закупљених станова уговор није ни сачињен, па тако ни оверен – истиче Вилић и додаје да је разлог за то порез од 20 одсто који је потребно платити на годишњи износ закупнине, што би представљало додатни трошак који би закуподавци “превалили” на закупце – истиче Вилић.
К.Јекић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa