Инфо

26. јул 2018.26. јул 2018.
За безбеднија купалишта
ЗАВРШЕНА ОБУКА ЦРВЕНОГ КРСТА ЗА СПАСИОЦЕ НА ВОДИ

За безбеднија купалишта

Прошле суботе на коцељевачком базену завршена је седмодневна обука кандидата за спасиоце на води коју је Црвени крст Коцељеве реализовао у сарадњи са Црвеним крстом Србије. Припрема за будуће спасиоце подразумевала је 20 часова практичног рада на базену, исто толико теорије о спасилаштву као и из прве помоћи а стечена знања и вештине приказали су на завршном тесту и вежби која се састојала из више сегмената.
–Имајући у виду да у нашој средини постоји базен и услови за бављење пливањем, као и да немамо спасиоце већ се они морају ангажовати са стране, одлучили смо да организујемо ову обуку. Велику помоћ смо имали и од ЈКП “Прогрес” које је обезбедило средства за трошкове за полазнике обуке што је значајно, јер је реч о незапосленим лицима. Такође, помоћи ће нам и око набавке опреме за спасавање и свега онога што једно озбиљно купалиште треба да има како би било безбедно- изјавио је секретар ове хуманитарне организације Милан Глумац.
Основни критеријум за учествовање на овој обуци био је да су кандидати пунолетни као и да су могли да задовоље прописане улазне норме што је подразумевало пливање на 50 метара за мање од 55 секудни, време мање од осам минута за 300 метара као и најмање 20 метара роњења. Иако је било више заинтересованих обуку је ипак започело пет а завршило два кандидата мање. Међу онима који су добили дозволу за рад јесте и Ненад Ранковић, мастер спорта и физичког васпитања.
–Главни мотив за учествовање у овој обуци ми је био жеља за још једним успехом, једно огромно искуство и стечено знање. Сада смо спремни да укажемо прву помоћ како на базену, тако и на улици или било ком другом месту за случај да то буде неопходно. Такође са овом лиценцом можемо било где у свету да радимо јер је сертификат Црвеног крста Србије признат како у целој Европи тако и у Америци- изјавио је овај лиценцирани спасилац.
Према речима секретара Црвеног крста Коцељева ова организација је, након реализоване обуке, стекла услов за формирање спасилачке службе која ће бити ангажована на купалиштима.

В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa