Инфо

26. јул 2018.26. јул 2018.
Носите једне уместо  двоје наочара за  близину и даљину
Сани Оптик ПРЕПОРУЧУЈЕ:

Носите једне уместо двоје наочара за близину и даљину

У животном добу након 40. године живота, већина људи почиње да осећа прве тегобе везане са смањеном видном оштрином. Ове тегобе су везане за физиолошки процес старења ока, односно његову смањену способност да јасно и оштро види предмете који се налазе у непосредној близини (акомодација). Овај поремећај се назива пресбиопија, или старачка далековидост.
Иако акомодациона способност ока слаби практично од рођења, она постаје симптоматска тек у петој деценији живота. У почетку, већина људи има проблем са читањем текста који је јако ситан, али се углавном не јавља лекару и нема још увек потребу за корекцијом, јер су компензаторни механизми донекле очувани (текст се удаљава померањем руку да би се слика изоштрила). Овакво стање се означава као почетна или гранична пресбиопија, и може трајати краћи или дужи временски период. Постепени развој астенопских сметњи (појава главобоље, замућености вида, болова у оку, дуплих слика) и немогућност читања без употребе наочара, указује да је дошло до развоја функционалне пресбиопије, и тада се пацијент најчешће јавља лекару. На прегледу се констатује смањена видна оштрина за близину, и прописују се одговарајуће наочаре за читање. Наочаре пацијент користи у свим оним ситуацијама када му је потребна оштрина током рада, без обзира да ли чита, пише или ради на рачунару. Пошто слабљење акомодационе способности ока ношењем наочара не престаје (оно се само донекле субјективно успорава), потребно је да се бар једном у годину дана изврши контролни преглед. Посебан изазов у овом добу представља удруженост пресбиопије с другим рефракционим манама – кратковидошћу, далековидошћу и астигматизмом. Добро искоригован пацијент, с одговарајућим наочарима за даљину, имаће и одговарајућу корекцију за близину.
Мултифокална
соЧива
Већина пацијената с оваквим проблемима има потребу за двоје наочара, за даљину и за близину. Како је поседовање двоје наочара мање комфорно решење, и ствара обавезу ношења, скидања и замене наочара током дана кад постоје одређени видни захтеви, данас већина произвођача из области оптике за то има успешно решење – ношење мултифокалних наочара. Мултифокална (прогресивна) сочива су посебна врста мултифункционалних корективних сочива, у којима постоји више диоптрија, па успешно решавају проблем смањене видне оштрине на даљину, средњу близину и близину. Прелаз између ових диоптрија није оштар као код бифокала, већ је постепен, благ и пријатан, што пацијентима омогућава да се релативно брзо навикну на њихово ношење. Данас је технологија израде мултифокала јако узнапредовала, тако да постоји и могућност израде индивидуалних прогресива, где се у обзир поред диоптрије узима и читав низ других параметара, потребе пацијента, његово занимање, хоби, активности и тд.
Мултифокална сочива на себи могу имати и различите врсте дорада – антирефлексни слој, тврди слој против хабања, слој који омогућава да се мање прљају и мање магле, УВ заштиту, а у зависности од захтева корисника могу бити у прозирној или фото варијанти. Уколико постоји потреба за наошењем наочара за сунце, мултифокали се могу израђивати и у такву врсту рамова, а предност је што таква сочива могу имати и 100% УВ заштиту.
Мултифокална
контактна соЧива
Пресбиопија се поред наочара успешно може кориговати и контактним сочивима. Уколико постоји потреба за корекцијом на даљину, а пацијент већ користи контактна сочива, онда се на прегледу прописују наочаре за близину које пацијент носи преко сочива. Најбоље решење за кориснике контактних сочива а који имају утврђену пресбиопну корекцију је ношење мултифокалних контактних сочива. Мултифокална контактна сочива могу бити гаспропусна и мека, са различитим периодом замене, дневним, месечним или годишњим. Иако могу бити различитог дизајна, заједничко им је да омогућавају јасан вид на даљину и близину без коришћења наочара. Због тога је овакав вид корекције посебно погодан за људе одређених професија, а код којих постоји потреба за јасним видом и неограниченим видним пољем – лекаре, стоматологе, уметнике, спортисте. Уз овакав вид корекције потребан је одређени период навикавања, као и обавезно коришћење вештачких суза, јер је за кориснике контактних сочива стабилност сузног филма и влажност ока императив.
Узимајући у обзир промене у квалитету живота и обављања свакодневних активности које проблем са смањеном видном оштрином носи у овом периоду живота, потребно је да обратите посебну пажњу, да проблем не релативизујете и да не прибегавате краткорочним решењима.
Посебно обратите пажњу на квалитет корекције коју носите. Купујте наочаре у специјализованим продавницама, никако на пијаци или улици. Контроле диоптрије обављајте једанпут годишње, по потреби и чешће када приметите да корекција није одговарајућа. Након 60. године бар једанпут годишње посетите офталмолога јер је у овом периоду смањена видна оштрина често узрокована обољењима ока. Водите рачуна о здрављу ока, јер је оно орган преко кога добијамо највише информација о свету око нас, а често му не посвећујемо довољно пажње.
Поседовање двоје наочара је некомфорно решење, и ствара обавезу ношења, скидања и замене наочара током дана кад постоје одређени видни захтеви,због тога већина произвођача из области оптике за то има успешно решење у виду мултифокалних наочара или мултифокалних контактних сочива
Др Мирко Нинковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa