Инфо

26. јул 2018.26. јул 2018.
Зона новог оптимизма
ШЛФ ОВЕ ГОДИНЕ ДОБИЈА ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Зона новог оптимизма

Шабачки трг постаће Зона новог оптимизма у оквиру које ће се организовати серија трибина од 29. јула до 2. августа. На отварању Зоне новог оптимизма прва заједничка изложба наших најбољих карикатуриста Предрага Кораксића Коракса и Душана Петричића
Први пут од оснивања Шабачког летњег фестивала, ова манифестација добија пратећи програм који ће трајати од 29. јула до 2. августа. Ради се о серији трибина на Тргу, а Шабац ће због тога постати Зона новог оптимизма.
Бранислав Грубачки Гута, оснивач је Новог оптимизма који је заједно са РТВ Шабац осмислио дешавања на шабачком Тргу.
- Шабац је једини слободни град у Србији и тај потенцијал треба искористити. Главне теме о којима ће расправљати еминентне личности из нашег друштва су: демократија, национализам, култура и медији. оно што ће, свакако да обележи својеврсно загрејавање за ШЛФ је отварање прве заједничке изложбе наших најпознатијих карикатуриста Предрака Кораксића Коракса и Душана Петричића - Карикатуре наших живота. Њиховом изложбом званично ће бити отворена Зона новог оптимизма у Шапцу у недељу. 29. јула у 20 сати - каже Грубачки за Глас Подриња.
Прва заједничка изложба наших најбољих карикатуриста привућиће велики број људи са српске јавне сцене у наш град. Отварању изложбе ће присуствовати Желимир Жилник, Милан Ћулибрк, Драган Великић, Филип Давид, Игор Бракус, Владимир Пиштало, Милан Делић, Никола Чутурило, Мијат Лакићевић, Јанко Баљак.
За понедељак 30. јул је заказана трибина под називом Поверење је решење на којој ће бити речи о оним стварима због којих је Шабац апострофиран као град са визијом, али и о искуствима из других градова попут Краљева, Пожеге, Ниша, Младеновца, Новог Сада, Београда, Панчева.
- У датој ситуацији Шабац заиста представља „зону демократије”, не само због тога што овде странке ауторитарног режима нису на власти, него зато што је то град који је лидер у примени механизама који подстичу непосредно учешће грађана у доношењу одлука од заједничког интереса и управљању јавним пословима. У Шапцу је већ претходно успешно спроведен пројекат Партиципативног буџетирања, а кроз презентацију Грађански водич буџет је постао потпуно транспарентан и разумљив за грађане истиче оснивач Новог оптимизма.
Следећег дана, у уторак 31. августа, на реду је трибина - Скандалозно у Шапцу! Она ће бити посвећена медијског слици у Србији и најављени су гости из редакција НИН, Време, НУНС, НДНВ, КРИК, ЦИНС, БИРН, Данас, Фонет, Бета, Подржи РТВ, Панчево Сити, Група за слободу медија, као шабачки медији РТВ Шабац, Глас Подриња и Подринске, а специјалан гост биће Хрвоје Зовко, председник Хрватског новинарског удружења.
Првог дана августа, у среду, најављена је трибина која је посвећена језику и национализму - Говорите ли заједнички, а гости трибине су Ранко Бугарски, Срђан Милошевић, Светислав Басара, Ђуро Радусиновић, Александар Ђуричић.
Последњег дана Зоне новог оптимизма биће изведена представа „Ствар избора: Зашто слушам Марчела“, која је недавно забрањена у једном граду. Због тога је и овај догађај назван - Забрањена представа, али не у Шапцу. Овом приликом Шабачко позориште представиће пројекат Омладински позоришни клуб.
- Сматрамо да је једини одговор на страх оптимизам. Увек су отворена питања на чему се он заснива, како га преточити у деловање и пренети тако да инспирише друге, али базични друштвени оптимизам је оно главно што је заједничко свима који се данас својим јавним деловањем супротстављају урушавању државе и друштва. Зато је веома битно да једну институцију као што је ШЛФ обогатимо новим садржајем и да сви заједно са много више оптимизма гледамо на дане који су пред нама - закључио је Грубачки.
Када је реч о званичном делу ШЛФ, он почиње у петак, 3. августа и трајаће до недеље 5. августа на Тврђави на Старом граду.
Нулти дан
Још једна новина је укључена у овогодишњи ШЛФ, а то је „нулти дан“. У четвртак, 2. августа, на Тврђави ће наступити шабачки локали бендови, док ће звезда вечери бити Прљави инспектор Блажа са својим кљуновима који ће на Старом граду обележити 20. година од настанка албума „Секс, дрога, Бодирога“.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa