Инфо

26. јул 2018.26. јул 2018.
БОРБА СА НАГЛИМ ПРОМЕНАМА ВРЕМЕНА

АЛТЕРНАТИВОМ ПРОТИВ МЕТЕОРОПАТИЈЕ

Метеоропате би увек при руци требало да имају чајеве од камилице, пасјег трна, мајчину душицу, нану или лимету. Њиховом употребом смањују се болови, нервоза, напетост и главобоља. Чај од валеријане одличан је избор за оне који пате од несанице и препоручује се конзумирање увече
Нагле промене времена могу бити кривац за различите здравствене тегобе, нарочито у процесу прелазака из једног годишњег доба у друго. Временски фактори који утичу на наш организам укључују температуру ваздуха, УВ зрачење, влагу, ветар, атмосферски притисак.
Међу најрањивијима су људи средње доби, жене више него мушкарци, али од метеоропатије може да болује свако, чак и деца. Метеоропатија може бити посебно опасна за људе с тешим болестима јер им може озбиљно погоршати здравствено стање, а у неким случајевима довести до смрти.

Симптоми
метеоропатије
Симптоми метеоропатије манифестирају се обично између 24 и 48 сати пре промене времена, посебно код осетљивијих људи, а укључују: депресивна стања, главобољу, вртоглавицу, општу физичку слабост, хипертензију, појачану осетљивост на бол у зглобовима и мишићима, погоршање симптома постојеће хроничне болести, промене расположења, депресију, нервозу и убран рад срца
Временске промене узрокују електромагнетни таласи који утичу на хипоталамус у мозгу и индиректно појачавају излучивање хормона стреса, смањујући хормон среће ендорфин, што води до појачане анксиозности, главобоље и осталих симптомима.
Једним од узрока метеоропатије сматра се и људско удаљавање од природе због чега се човек слабије прилагођава временским променама.
Ако патите од метеоропатије, редовно треба да пратите биометеоролошку прогнозу, тако да можете да се припремите и избегнете, или барем ублажите симптоме који вам се јављају.
Особама са овим проблемом могу помоћи различите биљке или природни додаци прехрани. Пожељно их је почети узимати барем три дана пре очекиване појаве симптома.

Екстракт семенки
гуаране као лек
Екстракт семенки гуаране (Пауллиниа цупана), елиминише умор и стмулише централни нервни систем. Као природни стимуланс, гуарана се препоручује особама под стресом. Користи се за побољшање когнитивних функција и перформанси код спортиста. Гуарана опушта глатке мишиће, смањује напетост, штити неуроне, а верује се и да позитивно утиче на сексуалну жељу. Ова биљка служи и као срчани стимуланс те помаже особама с ниским крвним притиском.
Препоручена дневна доза праха гуаране је од 0,5 до 1 грама. Особе које пате од високог крвног притиска би требало да консултују лекара пре узимања гуаране

Биљни чајеви
Познато је благотворно дејтсво биљака код разних тегоба. Исти случај је и када су у питању метереопате. Чајеви смирују организам, а самим тим имају “моћ” да регулишу разне метеропатске тегобе, као што је уклањање разних тегоба. Метеоропате би увек при руци требало да имају чајеве од камилице, пасјег трна, мајчину душицу, нану или лимету. Њиховом употребом смањују се болове, нервоза, напетост и главобоља. Пожељно их је почети пити неколико дана пре јављања симптома.
Чај од валеријане одличан је избор за оне који пате од несанице и препоручује се конзумирање увече.
У случајевима појаве густе магле, људи с хроничним болестима, астматичари, би требало да избегавају боравак ван куће, а пријају им чајеви који побољшавају циркулацију попут чаја од анђелике, гинкга или ђумбира.
Уз наведене чајеве препоручује се узимање магнезијума и витамина Б, као и редовно умерено вежбање које има делотворно дејство на нелагодне знаке метереопатије.
Слушање сопственог организма
Осим наведених алтернативних решења која помажу при метеорпатским тегобама, оно што је такође битно је да особе са овим проблемима слушају свој организам. То подразумева да се не умарају, не трпе боравак на Сунцу, шетају и раде само оно што им прија. Организми су различити и не прија свима исти “лек”. Шта вама највише помаже да бисте превенирали разне тегобе, организам ће сам показати.
К. Јекић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa