Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
Слободна Република Шабац
ШАБАЦ ПРОГЛАШЕН ЗОНОМ НОВОГ ОПТИМИЗМА

Слободна Република Шабац

У својој богатој каријери, наши најпознатији карикатуристи Коракс и Петричић први пут су заједно излагали управо у Шапцу. Изложбу отворио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, а о ауторима говориле многе личности из нашег друштвеног живота
Јединственом и првом заједничком изложбом Предрага Кораксића и Душана Петричића у недељу је отворена петодневна манифестација Зона новог оптимизма.
У својој богатој каријери, наши најпознатији карикатуристи Коракс и Петричић први пут су заједно излагали управо у Шапцу, а изложба је понела име - Карикатуре од наших живота.
Обраћајући се гостима изложбе, али и грађанима који су присуствовали трибини посвећеној карикатуристима, Коракс је рекао да се увек осећа слободно када дође у Шабац.
-Заиста осећам да сам слободан овде. Просто кад пређем овде Саву и дођем у Шабац, да ли је то неки субјективан или објективан осећај, али стварно се осећам слободнијим. Мислим да је то рецепт, да се градови, један по један, на неки начин осамостале. То је мислим пут - рекао је Коракс.
Душан Петричић је истакао да је тренутно у Србији најактуелнији тренутак управо овај догађај.
-То ја зовем “Слободна Република Шабац”, слободна територија окупиране Србије. И то је без сумње, важан и занимљив догађај, догађај тренутка - рекао је Петричић.
Обраћајући се на отварању трибине, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао је да су овакви скупови важни за Шабац, а посебно што ће бити отворене важне друштвене теме пред почетак Шабачког летњег фестивала.
-Шабац ће током ових летњих дана постати посебно место у Србији, место у ком се потпуно отворено прича о важнијим темама. Сматрам да је слобода најважнија тема о којој ми данас можемо да говоримо, слобода у медијима, слобода у одлучивању и генерално слобода у друштву. Верујем да су људи који слободно одлучују непобедиви, а тако је и у Шапцу. Без слободе нема ни боље економије, а ни бољег живота. Сматрам да је слобода и поштовање различитости и толеранција према другима. Моја порука свима је-ако је то могуће у Шапцу, могуће је у целој Србији - поручио је Зеленовић.
Прва заједничка изложба Коракса и Петричића окупила је многобројне представнике друштвене свере у Србији.
Редитељ Желимир Жилник је констратовао да ће оно што се види на карикатурама Коракса и Петричића, мање више, сваки нормалан човек у Србији погледати не само са смехом и разумевањем, него и са тоталним одобравањем.
- Ова два великана тако прецизно, директно и са толико застрашујућим хумором, фактички праве најаутентичнији дневник о блату кроз који тренутно политички врх наше земље гази -оценио је Жилник.
Његовог колегу Јанка Баљка је највише занимало да ли се десило да када Коракс и Петричић ураде неку добру карикатуру онај други зажали и завиди колеги што се тога није први сетио. Њих двојица су одмах тако нешто негирали и додали да су фасцинирани начином рада оног другог. На ову причу се надовезао и Мијат Лакићевић који је подсетио да су Коракс и Петричић заједно радили карикатуру и насловну страну у Економској политици.
- Цртао би онај чија се идеја усвоји. Заједно су радило и ништа им није сметало. Захваљујући томе што су изабрали конкуренцију, они су догурали до данас - додао је Лакићевић.
Главни и одговорни уредник недељника НИН Милан Ћулибрк говорећи о слободи и односу двојице карикатуриста испричао је да свакога уторка, када стигне Петричићева карикатура за наредни број, уноси ново расположење у редакцију.
- Ако смо се имало двоумили да ли је насловна страна за следећи број претерала или не, или има или нема смисла, после те карикатуре све те дилеме падају у воду. Схватамо да је то ништа за храброст коју исказује Петричић - рекао је Ћулибрк.
Писцу Драгану Великићу се свидело што Коракс има склоност да одређеним детаљима подсећа публику на политичке корене партија, а један од лајтмотива је свакако и зарђала кашика.
- Потребно је народ изнова и стално подсећати на те „детаље“ како се не би заборавили - додао је двоструки добитник Нинове награде за најбољи роман.
Још један писац, Марко Видојковић, коментарисао је дело наших најпознатијих карикатуриста.
- Стално можемо сликама или речима да понављамо шта се дешава, али када је реч о борби, то је нешто сасвим десето.
- О правој борби која може срушити ово зло морамо, такође да говоримо. Има ту разних метода које нам стоје на располагању, а бојим се да ниједна није да о њему говоримо са ове позорнице. Можемо само да се надамо да ће се све решити мирно - закључио је Видојковић.

Не недостаје мотив
Музичар Никола Чутурило је истакао да изузетно поштује рад двојице уметника и да је сигуран да им не недостаје мотива и инспирације за њихове радове. Војни пензионер Миле Делић, који је вратио 5.000 динара тадашњем премијеру Србије Александру Вучићу не желећи да прима милостињу, рекао је да верује да дотични погледа сваког дана карикатуре, али да настави и даље да тера по свом.

Безбедно место за разговоре
Шабац је проглашен градом Новог оптимизма, јер се показао као безбедно место за разговоре о важним друштвено-политичким питањима. Прво, јер је један од ретких преосталих слободних градова у Србији где се уопште могу јавно износити критички ставови. Друго, јер је овдашња локална самоуправа у оквиру својих надлежности учинила највише да у различитим областима оствари демократска начела и задовољи стандарде добре управе. Зато, ове године из Шапца шаљемо поруку да је могуће да се власт врши на другачији начин. стоји у прогласу “Новог оптимизма”.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa