Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
АДАПТАЦИЈА “КУЋЕ НА ПОЛА ПУТА”

СТАНИЦА КА СВЕТЛОЈ БУДУЋНОСТИ

Становање уз подршку је простор где се младима и старијима на путу ка осамостаљењу пружа бесплатно становање, месечно издржавање и педагошко – психолошка и правна помоћ. Услуга која се обезбеђује је у трајању од годину дана, са продужетком од три месеца
Асоцијација “Дуга” добила је пројекат од Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре за финансирање пројекта у области социјалног становања. На тај начин, побољшаће услове становања у објекту Становање уз подршку - “ Кућа на пола пута”. Иницијатива за пројекат потекла је од Јасмине Мијић, запослене у ЦСР са којим Асоцијација “Дуга” има успешну, продуктивну и дугогдишњу сарадњу.
Стамбени објекат у ком се налази поменути стан саграђен је 1989. године, а налази се на Тркалишту од 2006. године. ЦСР Шабац је власник, а приликом преузимања детаљно га је реновирао. Након тога није било значајних улагања.
Помоћ младима при социјализацији
“Кућа на пола пута” је простор где се младима на путу ка осамостаљењу пружа бесплатно становање, месечно издржавање и педагошко – психолошка и правна помоћ. Услуга која се обезбеђује је у трајању од годину дана, са продужетком од три месеца. Од оснивања, ову услугу, користило је девет младих људи.
- Уколико дође до прекида контакта између деце и родитеља, последице су велике. Углавном су у питању негативне емоције, страх и насиље. Ми смо на неки начин медијатори. Учимо их како да се понашају када сретну родитеље, као и свим битним питањима за њихов развој – истиче Јасмина Мијић и додаје да су сва средстава од пројекта намењена грађевинским радовима, те подносиоци пројекта практично раде волонтерски.
Прилагођавање бивших затвореника друштеној заједници
Бивши затвореници се углавном врате на улицу. Капацитети куће су мали и има доста запостављене популације, али од нечега се мора почети.
- Како и сам назив говори, објекат ће помоћи и особама које излазе из система соцјалне заштите, а које из многобројних разлога не могу да се врате у биолошке породице. У Шапцу не постоји подршка одраслом лицу које је било на издржавању затворске казне или којем је била изречена мера лечења – истиче Александар Прица.
Запостављене рањиве популације
Када је у питању социјална заштита, Асоцијацију “ДУГА” се највише интересује за Стратешки план и социјалну политику Града Шапца.
-Кроз анализу ЛАП можемо видети да он не препознаје популације у нашој локалној заједници, које су експлицитно препознате као рањиве опулације у Националном стратешком плану. Ми се залажемо да и на нивоу Града Шапца буду препознате – наводи Прица.
Реч је о лицима чије здравствено стање може бити основ дискриминације и социјалне искључености. Пре свега особе које имају проблема и потешкоће у менталном здрављу, деца, млади, одрасли и стари који болују од тешких и ретких болести, као и особе које живе са ХИВ/АИДС-ом. Такође, млади, одрасли и особе трећег доба који напуштају систем социјалне и здравствене заштите и правосуђа, али и ЛГБТ особе и њихове породице.

Недостатак пропознавања вунерабилних група на ЛАП

Као приоритетне популације ЛАП препознаје децу и младе, незапослена лица, особе са инвалидитетом, старе особе, роме, породице са палијативним болесницима, породице са лицима са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама, лица и породице у ризику, жртве злостављања, сиромашне грађане, избегла и прогнана лице, интерно расељена лица и повратнике по споразуму о реадмисији. Не и остале рањиве поулације које се налазе у нацоналном стратешком плану за борбу против дискриминације.



Лиценца вредна пажње

Подршка у образовању, економско оснаживање, побољшање економског положаја, подршка у социјализацији и укључивање у ширу заједницу, карактеристично је за све вунелабирне популације. Нарављене су веће групе активности у циљу побољшања наведених ставки. Услугу “Куће на пола пута” мало градова је препознало, а од Министарства је добила лиценцу на основу сјајне идеје вредне пажње.
К.Јекић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa