Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
ПРЕВЕНЦИЈА ПРЕ СВЕГА
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХЕПАТИТИСА

ПРЕВЕНЦИЈА ПРЕ СВЕГА

Протекле седмице, Завод за јавно здравље Шабац обележио је Светски дан борбе против Хепатитиса. Првих петнаест особа које су се јавиле у саветовалиште Завода за јавно здравље имале су прилику без упута да обаве саветовање и теститрање на хепатитис Б и Ц.
Светска здравствена организација је од 2010. године установила да је 28. јул, дан обележавања борбе ротив Хеатитиса. Овај дан је одабран у част нобеловца проф. Блумберга, који је открио поменути вирус..

Циљ смањење броја инфицираних
-Уколико би 90 одсто особа које преносе вирус било тестирано, 80 подвргнуто лечењу, смртност би се смањила за 65 одсто. Елиминација хепатитиса је главни циљ кампање. На светском нивоу 328 милиона људи болује од хеатитиса Би Ц. У Србији је 2017. године забележено 713 заражених особа, а на територији Мачванског округа 36 људи. Осам у акутној форми, а 28 особа са хроничном формом обољења – истакао је доктор Небојша Софронић.

Начин преноса хепатитиса
Хепатитис Б, Ц и Д могу се добити путем незаштићених сексуалних односа са зараженом особом, интравенском употребом зараженог простора, током хемодијализе, путем трансплације органа за инфицираног донора, трансфузијом крви, и крвних продуката као што су сперма и ткива. Такође, убодом на иглу или излагањем крви инфицираних особа, коришћењем заједничког прибора за личну хигијену са особом која је инфицирана, са заражене мајке на новорођенче и при коришћењу нестерилних инструмената при операцијама.
Хепатитис А се преноси контаминираном храном или водом, као и прљавим рукама.

Спречавање ширења
Када је реч о вирусној инфекцији Б, најбоља стручњаци саветују вакцинацију и то свих особа из група са повећаним ризиком, као и све новорођене деце. Сексуалним партнерима који живе у домаћинству са инфицираном особом хепатитисом Ц или Д, такође се саветује вакцинација вакцином против хеатитиса Б. Заражене особе не би требало да деле свој прибор за личну хигијену са осталима, а посекотине би било најбоље покрити ханзапластом. Оно што је кључно у спречавању вируса је признање свом партнеру у циљу смањења ширења вируса.


Откривање и лечење
Инфекција вирусом хепатитиса открива се лабораторијским испитивањем крви. Потребно је да се са резултатима анализом и упутом изабраног лекара особе јаве инфектологу. Лечење има за циљ да ублажи и успори ток болести и одложи појаву хроничног хепатитиса или цирозе јетре.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa