Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
ПОЧЕТАК ЈАВНИХ РАДОВА У КОЦЕЉЕВИ

ПОСАО ЗА ВИШЕ ОД ЧЕТРДЕСЕТ НЕЗАПОСЛЕНИХ

У оквиру реализације мера активне политике запошљавања, за шта је из локалног буџета општина Коцељева издвојила три милиона динара а држава готово исто толико, посао ће на одређено време од наредне недеље добити 43 лица.
– У свом Локалном акционом плану запошљавања општина је предвидела меру јавних радова. Лица ће бити распоређена у јавна предузећа и установе. Десет њих ће бити ангажовано у ЈКП “Прогрес”, седам у Библиотеци “Јанко Веселиновић”, деветоро у Црвеном крсту, у Дому здравља “Др Даринка Лукић” седморо, у ПУ “Полетарац” осморо и двоје ће бити ангажовано у Центру за социјални рад. Што се тиче накнада за рад она је нижа од минималне цене рада у Србији и износи 18 хиљада динара на месечном нивоу уз обавезе на запослене и право на путне трошкове у максималном износу од две хиљаде динара. То практично значи да ће радници ангажовани на овај начин остварити месечну зараду од 20 хиљада динара у нето износу- објашњава начелник одељења за привреду, пољопривреду и туризам Миодраг Тадић.
Програм јавних радова трајеће четири месеца, односно до децембра. Према речима надлежних у општинској управи, ово је један од начина да локална самоуправа у складу са законом допринесе запошљавању и теже запошљивих категорија лица као и младих.
–Већ дуго практикујемо овај вид запошљавања, дуже од шест година, а од 2012. доносимо локалне акционе планове где смо поред мера јавних радова предвиђали и друге, попут стручне праксе. Показало се да је то добра одлука и да су та средства искоришћена на добар начин- оценио је Тадић. У овој општини број незапослених је око 1,6 хиљада, али је последњих година приметан привредни развој и тенденција запошљавања.
–Реално на евиденцији Националне службе запошљавања ми немамо велики број незапослених који траже посао већ се људи пријављују како би остварили друге видове олакшица. Верујем да ће се број лица на евиденцији смањивати док ће се број запослених повећавати и у наредним годинама. Мислим да смо на једном од највиших нивоа привредне активности и броја запошљавања у протеклих десетак година- изјавио је начелник овог одељења.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa