Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
Капитално дело српске историографије
Срби у Хабзбуршкој монархији од 1526. до 1918. године

Капитално дело српске историографије

Заснована на темељном истраживачком раду у домаћим и страним архивима, литератури различите провенијенције. Писана са циљем да се истраже и објасне недовољно проучена питања из историје пречанских Срба
Прошлост српског народа без увида у историју династије Хабзбург није могуће свеобухватно, темељно разумети и објаснити. Са пропашћу српске средњовековне државе у ЏВ веку Срби су постали народ уз чију помоћ је династија ратовала против Османлија, али притом не одустајући од уверења да они не заслужују равноправан и посебан политички статус. Капиталним делом “Срби у Хабзбуршкој монархији 1526-1918” аутори су покушали да на најбољи начин прикажу историјске догађаје и процесе без којих није могуће разумети друштвену историју пречанских Срба и њен утицај на целокупан српски народ.
Потписници овог дела су: Горан Васин, Дејан Микавица, Ненад Лемајић и Ненад Нинковић, тим историчара са Филозофског факултета у Новом Саду. На недавно одржаној промоцији књиге у Културном центру у Шапцу гости су били Горан Васин и Ненад Нинковић. Том приликом присутнима су покушали да приближе и појасне сложену слику живота Срба преко Саве и Дунава.
Књига је заснована на темељном истраживачком раду у домаћим и страним архивима, литератури различите провенијенције. Писана је са циљем да се истраже и објасне недовољно проучена питања из историје пречанских Срба. Обухвата друштвену, културну и политичку историју у готово четворовековном хронолошком контексту.
- Не можемо све само свести на политичку историју. Покушали смо да тај део расветлимо у овим књигама. Све ово је био пионирски посао. Уз помоћ великог ентузијазма и напора смо успели да напишемо књиге. Хиљаде прегледаних докумената је у питању. Велико задовољство и уједно рударски посао је архивско истраживање, са којим смо имали прилике да се сусретнемо. Мада, није то био једнини изазов. Невероватно је колико Срби као народ мисле да знају све о својој историји, а колико суштински заиста мало знају. Људи имају велике предрасуде, мистификују и глорификују одређене теме. Не преузимају одговорност за своје поступке и увек је крив неко други, а ми не. Нека виша сила руководи нашим животима и одговорна је за све што нам се дешава. Такве стереотипе смо покушали да разбијемо и покажемо да су одлуке доносили људи од крви и меса - истакао је Горан Васин доцент на Филозофском факултету у Новом Саду и додао да је неопходно памтити, поштовати своју историјску традицију, али без непотребне глорификације.
У књизи су сагледани најзначајнији процеси и догађаји који су утицали на правно-политички статус Срба, оснивање и развој институција од националног значаја, формирање организација и установа политичког карактера као и упорна и више деценијска настојања да Срби постигну статус равноправног народа у читавој Хабзбуршкој монархији, а првенствено у Хрватској, Славонији, Далмацији и Босни и Херцеговини.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa