Инфо

2. август 2018.2. авг 2018.
У ЧАСТ И СЕЋАЊЕ
ПЛИВАЊЕ Маратон “јарак - шабац”

У ЧАСТ И СЕЋАЊЕ

Традиционални пливачки маратон у нешто другачијем издању овог лета
Прва недеља августа, међу Шапчанима већ је познато, представља синоним за традиционалне завеслаје нашом реком Савом. Варљиво лето одузело је сладокусцима могућност да током јуна и јула слободно време проведу уз омиљену воду, надамо се да ће август “искупити грешке” претходника, а нека увод у закаснело лето буде традиционални међународни пливачки маратон “Јарак - Шабац”.
Манифестација које овог лета доживљава своје 49. издање, изгледаће другачије у односу на претходне године. На предлог Савеза за даљинско и маратонско пливање Србије биће организовано такмичење на принципима међународних трка овог облика. Укупно је предвиђено четири надметања.
Уместо маратона на 19 километара од сремског села Јарак до плаже Стари Град, централни догађај биће трка на 10 километар уз атрактивну комбинацију пливања низ и уз реку, кроз четири круга на релацији стари - нови мост. Почетак и крај сваког круга обележавају капије кроз које пливачи морају да прођу. Посетиоце очекује пливачки окршај и на пет километра “Војни спуст”, Трка задовољства на 2,5 километра и “Чивијашки изазов” где ће славити ко први преплива 1.250 метара.
Од оснивања Маратон чува сећање на “Крвави марш” од Шапца до Јарка, а пре пола века створена спона између нашег града и сремског села неће бити прекинута ни ове 2018. године, иако ће изостати маратонска борба. Тачно у 10 часова, најмлађи пливачи из Јарка и околине, са места традиционалног старта запливаће према својим могућностима и тако обележити почетак још једне манифестације, чувајући успомене на невине жртве из 1941. године.
Пливање је централни спорт када говоримо о ономе што нас очекује 5. августа, но одавно је Маратон прерастао ниво пливачког догађаја поставши далеко шири и садржајнији. Традиционални пропратни догађаји спремни су за августовску недељу.
Претходних лета Манифестацију је, дан раније, отварало такмичење за најбољи рибљи котлић. Новина 2018. је да ће ова “гурманско-хедонистичка” борба бити премештена за недељу, те ће у преподневним сатима најбољи кувари Шапца мирисом свог специјалитета “позвати” Шапчане да дођу на Стари Град.
У исто време када се буде “крчкао ужитак”, неколико десетина метара даље стартоваће прве борбе на Првенству Србије у рвању на песку, а наступиће борци узраста од пионира до сениора.
Шабачки кајак је познат и признат у целом свету, а сви који буду крај реке ове недеље, могу уживо гледати будућност овог спорта код нас. Најмлађи мини кајак и пионири наступају у ревијалним тркама једноседа (К1 и МК1) на 500 метара. Све време Манифестација, са бине у близини просторија КК Зорка атмосферу ће градити уживо музика.
- Биће стаза и трка на нивоу најорганизованијих трка Европе, нешто слично у Шапцу до сада није виђено и позивам суграђане да дођу и виде нешто ново. Пријаве за друге трке су могуће путем линкова на званичној страници Туристичке организације Шапца, а ко не стигне на тај начин да се пријави, може то учинити на лицу места, пред старт. Надам се да ће догађај увеличати шампиони Наце Мајцен и Тони Стефановски. Одлучили смо да сви догађаји буду у недељу, да не раздвајамо традиционално кулинарско надметање, већ да дамо прилику свима да се послуже, оцене учеснике. Биће спорта, музике, забаве, најављују да ће и време бити лепо, те позивам суграђане да дођу и уживају. Посебно ми је драго што ће стартовати и мали пливачи у Јарку, те тако чувамо суштину целе манифестације, “Трке мира” где се сећамо догађаја из 1941. - рекао је новопостављени директор Маратона Милорад Рајшић.
Наредног лета пливачки маратон “Јарак-Шабац” обележева пола века трајања, те је предвиђен посебан спектакл.
- Много идеја имамо за наредну годину. Поново ће бити пливан маратон од 19 километара, много пропратних догађа, позваћемо све шампионе - додао је Рајшић.

ПРОГРАМ ЗА НЕДЕЉУ
10:00 Првенство у рвању на песку; 11:00 СТАРТ МАРАТОНА (Трка на 10 км, трка на 5 км, Трка задовољства, Чивијашки изазов); 11:00 Такмичење за најбољи рибљи котлић; 11:00 Кајакашка трка пионира на 500 метара; 11:20 Трка мини кајак на 500 метара; 15:00 Проглашење победника.


Крвави марш из 1941. године
Маратон је, од оснивања посвећен свим жртвама “Крвавог марша” из септембра 1941. године. Окупатори су, као вид одмазде, натерали све Шапчане старости између 16 и 60 година, под претњом смрти, на марш дуг 22 километра до села Јарак. Сваког ко је поустајао немилосрдно су убијали војници Независне државе Хрватске (НДХ), а многи су опстали захваљујући помоћи Јарчана. Иако су знали да ризикују живот, мештани сремског села су учесницима доносили храну и воду.


Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa