Инфо

9. август 2018.9. авг 2018.
Мишарске свечаности
Од 9. до 13. августа

Мишарске свечаности

Чување, неговање традиције и сећања на велику устаничку победу уз богат културно-уметнички и спортски програм за све посетиоце манифестације
На конференцији за медије у Градској кући чланови организационог одбора Мишарских свечаности представили су овогодишњи културно-историјски и спортски програм.. Председник Задужбинског друштва „Први српски устанак“ Стеван Симић, секретар Душан Симић и Мишко Поповић, потпредседник фудбалског клуба „Карађорђе“, најавили су богат културно-уметнички програм, као и спортска дешавања. Традиционална манифестација „Мишарске свечаности“ биће одржана од 9. до 13. августа. Посетиоце током трајања свечаности очекује изложба слика Драгише Марсенића и радионица Библиотеке шабачке за најмлађе, као и две представе Омладинског позоришта „Вожд“, базар старих и уметничких заната. Пратећи садржаји биће организовани у башти Културног центра на Мишару. Програм централне церемоније планиран је за понедељак 13. август испред споменика Карађорђу и мишарским јунацима, а касније тог дана следи свечана академија.
- Јако ми је драго што је програм ове године шаренолик и за сваког имао нешто. У петак, десетог је концерт Културно-уметничког друштва Абрашевић. Наши велики пријатељи након пет година поново су на Мишару и верујемо да је то на радост свих мештана. У суботу је нешто што је новитет, а то је базар старих и уметничких заната у организацији Туристичке организације града Шапца. Имамо једну историјску драму „Преиспитаније Ђорђија“, која ће сигурно привући пажњу публике. Свечана академија у башти Дома културе биће након државне церемоније, где ћемо посетиоцима покушати да приближимо битку и укажемо на то шта је Мишар добио од 1806. године. У програму ће учествовати глумци омладинског позоришта „Вожд“ и наши најмлађи мештани који су чланови секције КУД „Абрашевић“. Печат на крај Мишарских свечаности стављамо са премијером представе „Чудо у Шаргану“. Тако да је ово једна позивница за све љубитеље културе да буду наши гости - истакао је Душан Симић, секретар Организационог одбора „Мишарских свечаности“ и додао да је ово само почетак и да ће организациони одбор на челу са председником Скупшине града Шапца Немањом Пајићем и наредне године радити на томе да манифестација добије још већи обим и значај.
Задужбинско друштво „Први српски устанак“, Туристичка организација града Шапца и град Шабац настоје да својим активностима суграђанима, али и шире, укажу на значај Мишарског боја.
-Карађорђе је однео једну од најблиставијих победа која се проучава у свим војним енциклопедијама. Написане су многе књиге, али оно чега су се учесници одрекли, ми смо хтели да се то никада не заборави и да се на млађе генерације пренесу све те вредности и традиција, као и култура, уметност тог времена - истакао је Стеван Симић, председник извршног одбора Задужбинског друштва „Први српски устанак“ и додао да сви Шапчани и Мишарци имају обавезу да негују и чувају сећање на значај ове велике устаничке победе над османлијском војском.
У оквиру Мишарских свечаности биће обележен и јубилеј Фудбалског клуба „Карађорђе“, који прославља 70 година постојања и рада. Тим поводом биће организоване две ревијалне утакмице.
- Првог дана прославе Мишарске битке биће одигран меч између сениора Фудбалског клуба „Карађорђе“ и Фудбалског клуба „Раднички“ из Шапца. У недељу, 12. августа када је главни дан прославе биће свечана академија и додела плакета заслужним играчима и свима онима који су дали велики допринос раду и постојању клуба. Утакмицом ветерана ФК „Карађорђе“ и званичне селекције фудбалског савеза Србије, за коју ће наступити позната имена југословенског и српског фудбала - навео је Мишко Поповић, потпредседник фудбалског клуба „Карађорђе“.

Изглед шанца
Према проценама, најдужа северна страна шанца је била дуга 303 метра, а источна 285 метара. На источној страни постављени су тешки топови - Крња и Шибоња. Ров око шанца је био дубок 1,1 м, при врху широк 1,5, а при дну 0,8 м. На грудобрану је било постављено дебело и зашиљено коље у виду палисаде постављено усправно са шиљцима нагоре, а испред њега дубоке „курјачке јаме“, у којима је такође било пободено зашиљено коље. Имао је четири топовске табле, од којих је једна била редан. Унутрашња страна грудобрана, била је обложена плетивом. Шанац је био удаљен неких 600 корака од ивице мишарског брда и налазио се у близини места званог Доња Слатина. Од шанца данас није остало никаквог трага.

Бој на мишару
Битка на Мишару је вођена од 13 - 15. августа 1806. године између српске устаничке војске под командом Карађорђа и турске војске, на брду Мишар код Шапца. Ова битка је једна од највећих победа српских устаника за време Првог српског устанка. У тренутку када су Османлије из Босне, предвођене тамошњим везиром Сулејман-пашом Скопљаком и пашама Синаном и Хасаном, продрли преко Мачве до Шапца, ослободили опсаде и потиснули устанике до ушћа реке Вукдраже у Саву. Истовремено, један јачи одред под командом сребреничког Хаџи-бега је кренуо према Ваљевској нахији. Турски план је био да се ова колона у Палежу споји са главнином која би из Шапца наставила ка Београду. О овоме Јаков Ненадовић је обавестио Карађорђа, који се налазио на Морави и затражио помоћ. План је био да што дуже задржава Турке, док Ђорђе не стигне, пошто победи Турке на Делиграду. Стојан Чупић и прота Матеја Ненадовић су преговарали са Турцима у Бадовинцима, задржавши их двадесетак дана. Када је босански везир стигао са војском до Шапца, Карађорђе је победио на Морави и кренуо у Подриње. Уочи боја 9. августа српска војска је бројала између 6.000-7.000 пешака и до 2.000 коњаника. Устаници су почели да подижу шанац између Саве и Јеленачке шуме. Одлучујућа битка почела је 13. августа кад је Карађорђе на ограду поставио стрелце у два реда, а иза њих у два реда оне који ће замењивати прве док пуне пушке. У сваком углу шанца је био по један топ, а коњица се налазила сакривена у шуми. Коњаници су били подељени у два крила. На челу једног био је поп Лука Лазаревић, а на челу другог Лазар Мутап и прота Матеја Ненадовић. Битка је завршена великом српском победом. У част победе у центру села Мишар, поводом обележавања јубиларне стоте годишњице боја на Мишару, подигнут споменик од 633 центиметара, посвећен Карађорђу и мишарским јунацима.


М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa